Работниците от мина "Черно море" излязоха на бунт срещу енергиен фонд (снимки)

10:34, 23 юли 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки служители на мина „Черно море-Бургас” излязоха на символичен протест тази сутрин, предаде репортер на Topnovini.bg. Миньорите се събраха пред входа на рудника точно в 08:00 часа, като заявиха, че ще започнат работа с час по-късно от обикновено. Причината за недоволството на хората е новосъздаденият фонд „Сигурност на електроенергийната система". С него производителите на електроенергия са задължени да внасят всеки месец налог от 5 процента върху приходите от произведения ток без ДДС.

„Значи говорим за 5% от ежемесечните приходи на дружествата, които произвеждат електроенергия, като те ще скочат на 6% понеже това е без ДДС. Притесненията на хората са, че това ще рефлектира върху заплащането им. Ако ТЕЦ-Сливен има 1,5 млн. произведено електричество, налогът, който ще трябва да плати към въпросния фонд ще бъде 75 хил. лева. Понеже заплатите ни идват оттам, ще ви кажа, че това е месечният аванс на нашите работници в мината, заяви председателят на КНСБ в рудника Чавдар Миколашев.

По думите на Миколашев ако по този начин правителството е решило да пълни дупката в НЕК, пътят е тотално грешен. „Много добре се знае откъде идва тази дупка, нека да си направят нещата с фотоволтаиците, с ветрогенераторите, с американските централи. Защо трябва пак всичко да е за наша сметка”, възмутено коментира ситуацията Миколашев.

„Тази такса или налог, който я е измислил, ще се отрази много зле на енергопроизводството. Те и сега ТЕЦ-овете имат огромни проблеми с неритмичните разплащания между тях и НЕК. Оттам това ще рефлектира върху мините, защото ние сме първи ешалонен отрасъл, а пък последни идват парите по веригата при нас. Аз като знам колко са приходите на „Топлофикация - Сливен” считам, че около едно 100 хил. лева месечно ще заминават за данък, при приход от 2 млн. лева, обясни изпълнителният директор на мината Русомир Калоянчев.

Според ръководството решението за 5-процентния налог върху приходите от произведения ток всъщност не е лоша идея. Но не е правилно парите да се взимат от тях, а от тези, които създават дефицита в НЕК. „За съжаление има една доста голяма група депутати, които участват във всичко това и изобщо не виждам как точно ще се случат нещата. Те против себе си няма да тръгнат”, коментираха ядосано представителите на рудника.

Към този момент отново има и забавяне на изплащането на работните възнаграждения на миньорите.  Парите им вървят с един месец назад. Но от ръководството увериха, че заплатите ще бъдат дадени тези дни.

На въпрос от страна на медията ни защо отново протестът се случва непосредствено преди изборите, председателят на синдикатите ни призова да се обърнем към депутатите и да търсим отвор от тях на това питане.

„Аз предполагам, че може определена група от народни представители умишлено да са го вкарали този закон на бърза ръка, точно заради това да има недоволство. Ама кой го вкара не знам, мисля, че ГЕРБ. Има един бивш министър Делян Добрев – по негово предложение”, допълни още Миколашев.

Голяма част от миньорите са категорични, че протестът е иницииран от самите тях и собственикът Христо Ковачки не е оказвал натиск върху тях. Казват, че решението на правителството неминуемо ще доведе за забавяне на заплатите им. „Те и сега не ни дават редовно парите, а с този 5-процентен налог ще стане страшно. В момента имаме да взимаме остатъка още от май месец”, каза за Topnovini.bg Диян Георгиев, който от 14 години работи в мина „Черно море-Бургас”.

Ръководството отбелязва, че ако работниците спрат работа за по-дълъг период от време, ТЕЦ-Сливен направо може да затвори, защото при въгледобива всеки час е фатален. Синдикатите вече са пуснали протестна декларация до всички отговорни институции по казуса. Ако исканията им не бъдат чути работниците ще преминат към ефективни стачни действия.

Припомняме, че през 2014 година служителите на мина „Черно море-Бургас” на няколко пъти слизаха под земята и остава там с часове заради неизплатени заплати. Тогава се оказа, че Националната електрическа компания (НЕК) дължи на „Топлофикация – Сливен” ЕАД сумата от 480 хил. лева, които дружеството от своя страна трябваше да преведе на „Мина Черно море – Бургас” ЕАД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама