Разговорите по конституционните промени подриват авторитета на парламента, убедени от БСП

10:52, 23 юли 15 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към днешна дата можем да констатираме, че начинът, по който продължават разговорите за конституционните промени, вече се отразяват отрицателно не само на авторитета от мнозинството, но и на целия парламент. Това заяви на брифинг в Народното събрание Янаки Стоилов от БСП, преде репортер на София Topnovini.bg. Изказването му е във връзка с преговорите за подкрепа на промените в Конституцията, които са част от съдебната реформа.

 

Според социалистите подходът, който са предложили, е да бъдат поставени на масата реалните проблеми на съдебната власт от законов, организационен и евенутално конституционен характер, е по-конструктивен и продуктивен. Причината била, че зад лозунга за реформиране на съдебната власт не се пристъпвало към истинска реформа, а единствено се прави опит за преразпределяне и прегрупиране на влиянието в управлението на съдебната власт и в конструирането на мнозинството.

 

"Тази сутрин се проведе поредния председателски съвет. Ние вече сме в режим на постоянни, ежедневни срещи, като се очертава те вече да бъдат по няколко на ден", посочи Стоилов.

 

По думите му позиция на БСП е ясна и последователна. Впечатлението им е, че разговорите за промените в Конституцията вече са сведени до два проблема. Това са конститутционна аритметика - как да се разпределят колегиите във Висшия съдебен съвет и как да се съберат необходимите гласове за внасяне на конституционен проект. 

 

"В същото време текат сепаративни консултации, което за нас отслабва ролята на председателския съвет и ролята на различните участници в този процес", убеден е социалистът.

 

Лидерът на столетницата Михаил Миков заяви, че аритметичният подход показва само едно - промените в Конституцията от ясно набелязана цел с определeн прогнозируеми последици, се превърнаха в събиране на гласове. 

 

"Някои от участниците тези дни чувам в медиите да говорят за конструиране на гласове. Господин Стоилов правилно каза, че това подронва конституционните устои и авторитета на Народното събрание", посочи Миков.

 

Той допълни, че промените в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение от събиране на гласове, взаимни обвинения и заплахи, в решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама