Минимален е рискът спори на антракс да са попаднали в търговската мрежа (видео)

12:11, 23 юли 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иззетото в понеделник количество месо от транжорна "Дари" във варненския кв. Аспарухово е с отрицателни проби за антракс. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев след поредното заседание на сформирания от него кризисен щаб. Той не уточни за какво количество месо става въпрос, но подчерта, че рискът антраксни спори да са попаднали в търговската мрежа във Варненска и Добричка област е минимален.

Всички търговски обекти, които са зареждали месо от транжорната "Дари", са обеззаразени. Затворени остават кухните на заведенията, които ще могат да продават само пържени картофи, алкохолни и безалкохолни напитки, докато не бъдат взети и обработени пробите им след проведената дезинфекция. Това съобщи д-р Даниел Денев, и.д. директор на Агенцията по безопасност на храните във Варна.

Той добави, че предприетите мерки на здравните власти в търговската мрежа произтичат от факта, че в сряда, 22 юли, в транжорна "Дари" са установени спори на антракс в контактните повърхности, едва след което тя е била запечатана. На базата на лабораторните проби от транжорната властите правят предположение, че заразата е попаднала в магазините и ресторантите, които са зареждали месо от този цех. Проби за опасната зараза от търговските обекти преди дезинфекцията не са взимани. 

Повече подробности вижте във видеопрозореца:

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама