Няма да арестуват никого заради антракса във Варненско (обновена)

13:06, 23 юли 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да искат постоянна мярка за неотклонение за задържаните четирима във връзка с разпространението на антракс във Варненско. Това съобщи говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

Той обясни, че няма причини за повдигане на обвинение срещу задържаните в сряда лица за извършване на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. На този етап на тях им е наложено 24-часово полицейско задържане, което е административна мярка.

От Окръжната прокуратура уточниха още, че се провежда наказателно производство  за изготвяне на храни, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях да попаднат опасни за здравето вещества, както и за продажбата на такива храни, от което е последвала смърт  – престъпление по чл.350, ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс. Към настоящия момент няма привлечени в качеството на обвиняеми и задържани лица с мерки за неотклонение.

В хода на разследването ще се разкрият причините и всички обстоятелства, при които е настъпила смъртта на пастира Румен Стоянов от село Млада гвардия. Ще се разследва и доставката на заразено месо в транжорна във варненския квартал „Аспарухово”. По първоначални данни смъртта на Стоянов е настъпила в резултат от заразяване с антракс от болно животно в стадото.

Извършват се процесуално-следствени действия за установяване начина на заразяване на животното, проверява се дали са извършени закононарушения в тази връзка и се събират доказателства за евентуална съпричастност и виновност на определени лица.

В късните часове в сряда стана ясно, че четирима души от Варна и областта са задържани във връзка с разпространението на заразено с антракс месо. От прокуратурата отказаха да съобщят дали сред тях е и собственикът на транжорна "Дари” в квартал Аспарухово, Пламен Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама