Започнаха разкопките на Мисионис край Търговище

13:30, 23 юли 15 / Култура 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално бе даден старт на новите археологически разкопки на древния град Мисионис край Търговище. Тазгодишното проучване бе обявено на съвместна пресконференция на проф. Николай Овчаров, кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев и Ангел Конаклиев от Регионалния исторически музей.

Още в началото кметът подчерта, че Общината е изпълнила това, което е поела като ангажимент за осигуряване на финансиране за проучване на старините.

"Получихме подкрепата и от спонсори. Миналата година се увеличиха посещенията на Мисионис, без да сме правили сериозни рекламни кампании" - каза д-р Мирев и наблегна на съдействието, оказвано от проф. Овчаров, който и тази година през юли и август ще ръководи разкопките в болярския квартал на Мисионис заедно с Ангел Конаклиев.

Търговищкият историк  подчерта, че за него Мисионис вече не е тайнственият град, а крепост със сакрално значение предвид многото базилики, чиито руини излизат наяве.

Пред журналистите бяха показани няколко интересни вече находки, като например голяма рибарска кука за лов на сомове във водите на река Врана, напълно запазена антична глинена лампа и малка оловна иконка.

Най-важна обаче според проф. Овчаров е единствената по рода си бронзова монета на цар Иван Александър, която е сечена някъде между съвременните градове Варна и Добрич в неизвестна досега монетарница.

Тази констатация допълва факта, че оттук са минавали връзките между българското черноморие и столицата Търново.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама