Десетки социалисти почетоха паметта на Вапцаров в Пловдив

13:38, 23 юли 15 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки социалисти и симпатизанти положиха цвета пред паметника на Никола Вапцаров в Пловдив по повод 73 години от разстрела на поета антифашист.

"Тялото може да бъде унищожено с куршуми, но не и вярата в светлото бъдеще! Вапцаров е вечен, защото отразява най-светлите човешки пориви за свобода, справедливост и солидарност." Това заяви в речта си кандидатът на БСП за кмет на район "Южен" Красимир Трифонов.

"Думите на поета се оказаха по-силни от оловото на фашистите. Никола Вапцаров продължава да живее в сърцата на милиони хора като гражданин на света, носител на Световната награда за мир", изтъкна Трифонов. Той подчерта, че вярата на поета достига до всички, защото е "бронебойна", безсмъртна, неприкосновена.

"Вапцаров е вечен, защото неговият поетически гений отразява най-светлите човешки пориви и стремежи към свобода, справедливост и солидарност", посочи още той.

По думите му 73 години след смъртта на Вапцаров действителността е почти същата -  стотици хиляди са безработни, неграмотността е голяма, престъпността и корупцията са високи, а обезверените млади хора емигрират в чужбина.

"Трябва да върнем надеждата, че идеалите са постижими, когато поставим във фокуса на всяко усилие Човекът", завърши Красимир Трифонов.

Редом до Трифонов бяха и младите кандидатите на БСП за кметове на районите "Централен" – инж. Калин Милчев, и "Южен" – инж. Милена Колева.

Директорът на Английската гимназия Николай Радев пък сподели, че дата 23 юли е тъжна за България, защото на нея преди 73 години е отнет животът на талантлив поет, страстно обичащ своя народ и вярващ в по-доброто утре.

"Вапцаров е човек с достойнство, с мечти за утрешния ден, борещ се за социална справедливост и човешко щастие", отбеляза председателят на групата общински съветници от БСП. Колегите му в Пловдивския общинския съвет - доц. Ангел Иванов, Димитринка Вакрилова и Тодор Кръстев, също почетоха паметта на Вапцаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама