НПО разкри данни за институционално нехайство към деца и семейства у нас

13:59, 23 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конфедерацията за защита на децата подготвя доклад до Европейската комисия и Комитета по правата към ООН, стана ясно днес по време на нарочна пресконференция днес в Русе. Тя беше дадена от председателя и зам.-председателя на неправителствената организация Йордан Тодоров и Вера Иванова, както и от бившия член на Комисията за защита от дискриминация адвокат Анели Чобанова.

По време на срещата с медиите бяха изнесени данни за ужасяващи последствия от отнемането на деца от родителите, което извършват социалните служби. В резултат на техните действия малчугани, отглеждани в по-бедни семейства, за да бъдат „спасени“ от тях, попадат в различни видове центрове за грижи или приемни семейства.

Там обаче децата стават обект на насилие, включително и сексуално, живеят в глад и постоянен тормоз, често с краен резултат престой в болница, в това число със счупени кости на крайнииците, има дори случай на смърт на бебе и опит за самоубийство на по-голямо дете, което не издържа на тормоза.

Изводът от работата на неправителствената организация е, че държавата чрез институциите си работи срещу семейството. Утвърдена практика е да се пренебрегват всички законови изисквания за превенция и за помощ на хората, които са изпаднали в тежка ситуация по независещи от тях причини. Тези случаи вече са масови, стана ясно по време на срещата с медиите, поради бедността и безработицата, които се ширят в България по вина на управляващите я от 26 години насам.

Друга практика е отнемането на хлапетата да става насилствено и с полиция, без да се държи сметка за непоправимите емоционални травми, които се нанасят на крехката и уязвима детска психика.

Тези случаи, колкото и да са многобройни и фрапиращи, не стигат до медиите и обществото. Причината е, че държавата толерира приемната грижа и новия тип институции – различни центрове от семеен тип и т.н. това пък произтича от факта, че събдата, психическото и физическо здраве на децата от доведените до бедност семейства, са превърнати в успешен и доходен бизнес и източник на добри доходи на заетите в предоставянето на социални услуги.

Бяха изнесени данни, че е практика да се разделят братя и сестри, защото за отглеждането на едно дете в приемно семейство се дават около 700 лева на месец, а ако то е с брат си или сестра си – около 900. Пари обаче получават не само приемните родители, но и наблюдаващите ги, които също имат интерес да наблюдават повече от едно семейство. В схемата влизат и психолозите, с които работят институциите, за които също е осигурено добро заплащане.

Не по-добро е положението и в центровете от семеен тип, които са къщички с малък капацитет и добри, дори луксозни условия, но децата там гладуват и биват малтретирани, стана ясно още по време на пресконференцията.

Преместването на малчуганите на такива места, предшествано от отнемането им от дома и родителите им, става чрез необективни социални доклади и бездействие на прокуратурата за неправомерните действия на социални служители.

Лош е и подборът на последните, за които единственото законово изискване е да имат средно образование, обясни Анели Чобанова. Социалните доклади пък са неюридически документи, до които родителите и адвокатите нямат достъп, но те произвеждат юридически последствия в съда и решават съдби, което е правен абсурд, обясни още тя.

За да се спре насилието над малчугани, замаскирано като грижа за тях, от Конфедерацията за защита на децата са предприели действия за търсене на отговорност на социалните служби по Закона за отговорността на държавата и общините, заради нанесените на децата вреди. Според адвокат Чобанова тези служби се изживяват като държава в държавата, дават заповеди на родителите, които често са в крайна нужда, а бедността им се превръща в порок, въпреки че хората нямат вина за нея.

Целта на доклада на организацията до Европейската комисия е, че когато правителството трябва да дава становища, ще трябва да отговаря и върху този документ и да обсъди техните предложенията на НПО-то за промени в Семейния кодекс, в Закона за закрила на детето и в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК).

По време на пресконференцията стана ясно още, че жертва на изкривената грижа за децата стават преимуществено български и турски семейства. В гетата не се вземат такива мерки, въпреки че там има най-много нарушения на правата на децата – шири се престъпност, мръсотия, проституция и др., които налагат намесата на социалните служби.

Конфедерация настоява още за сформиране анкетна комисия, която да разследва дейността на социалните служби, тъй като вече има десетки погубени детски съдби. Те искат още социалният доклад да отпадне от правната рамка, както и да се работи с независими психолози. Иска се и прекратяване на практиката да се вземат съдебни решения без знанието на родителите на основа на необктивни социални доклади.

Добра новина за Русе е, че тук няма сигнали за неправомерно отнемане на деца от родителите им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама