Няма заболели от персонала на двете заведения в Кранево с открити заразени с антракс продукти

14:03, 23 юли 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на област Добрич има два обекта - бистро „Интерпарк” и бистро „Сънрайз” към хотел „Зора” – с. Кранево, получили месни продукти (кайма, кебапчета, кюфтета, наденици и вратни пържоли) от транжорната в Аспарухово, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Персоналът на двата обекта – общо 18 човека, които са боравили с месни продукти, доставени от въпросната транжорна, или са консумирали, е в добро здравословно състояние. Никой от тях не е боледувал през последните 8 дни. На 22 юли всички са били здрави и не се налага антибиотична профилактика. Личните им лекари ще ги наблюдават следващите 8 дни, колкото е инкубационният период на антракса.

Лечебните заведения в областта са уведомени, имат готовност и насоченост за прием на пациенти със стомашно-чревни оплаквания.

В резултат на анализа на ситуацията, считаме че рискът от поява на заболяване е минимален и в момента не се налага антибиотична профилактика на хората, посочват от Регионалната здравна инспекция.

Въпреки това на гражданите, посетили двата обекта в последните две седмици и консумирали месна продукция, се препоръчва при стомашно-чревни неразположения, да потърсят лекарска помощ. За останалата част от населението риск не съществува.

Както Добрич Topnovini.bg вече съобщи, в сряда инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич извършиха проверка на двата обекта. Наличните количества месо - 84 кг, бяха иззети и върнати в транжорната, откъдето ще се предадат на екарисаж. Обектите бяха затворени и беше разпоредена дезинфекция  от специализирана лицензирана фирма в присъствието на инспектори от ОБДХ – Добрич. След извършването на пълна дезинфекция ще се вземат отривки от работните повърхности за изследване и до получаването на резултатите двата обекта ще останат затворени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама