Горивото от завода за боклук няма да замърсява въздуха в София

14:31, 23 юли 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тежките горива, които заводът за третиране на отпадъци ще произвежда нямало да замърсяват въздуха в София, заяви заместник-кметът по екология Мария Бояджийска по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

"Аз не мисля, че хората трябва да бъдат плашени. Да не говорим, че проектът за рециклиране на отпадъци и създаване на алтернативни горива ще бъде наблюдаван от Европейската комисия“, каза тя. „RDF горивото е продукт, който масово се използва в цяла Европа за производство на енергия. Произведеното от нас гориво и в момента се предоставя на циментовите заводи, защото само те имат необходимия лиценз за ползването му", поясни Бояджийска, по повод притесненията на граждани, че горивата, които ще произвежда инсталацията за отпадъци в София сериозно ще замърсяват въздуха.

Бояджийска каза още, че инсталацията ще създава алтернативни горива произведени от отпадъци, които ще са около 180 тона годишно. По думите й с тях ще може да се произвежда топлинна енергия за над 40 000 семейства в София.

Става въпрос за завода за биохимично третиране, който се намира в „Кремиковци“ и предстои да започне работа през септември. По думите на Бояджийска модерната инсталация, която ще преработва боклука е създадена с много строги мерки по отношение на вредните емисии и отпадъците в нея.

"Параметрите на тази инсталация, която замества старите мощности в ТЕЦ София са много по-ниски като емисии отколкото ТЕЦ-ът има в момента. Преодоляването на проблема с качеството на въздуха не може да стане с магическа пръчка“, посочи Бояджийска. Според нея през последните три години концентрацията на вредни частици във въздуха рязко намалява и вече сме в рамките на средната годишна норма.

Заместник-кметът по екология не отрече, че проблемите с фините прахови частици във въздуха са много, но те не идват от ТЕЦ-овете, а от ползването на твърдо гориво за отопление от домакинствата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама