Година след оставката на Орешарски загражденията отново са до парламента

14:48, 23 юли 15 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
23 юли 2014 г. - точно преди една година - бе денят, в който кабинетът “Орешарски” най-после депозира своята оставка след над 400 дни ежедневни протести заради назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС. Причината за оттеглянето от властта - решение на ДПС, оправдано със слабия резултат на БСП на изборите за Европейски парламент.

Година по-рано - 23 юли 2013 г. - пък бе Нощта на белия автобус, която със сигурност няма да остане незапомнена за дълги години напред.

От първия ден на гражданското недоволство до оттеглянето от властта парламентът бе “опасан” с метални заграждения, които да пазят народните избраници от “народната любов”. Седмици след началото на протестите те дори бяха подменени с други, по-тежки и здрави, взети назаем от фирма-организатор на концерти.

Година след като Пламен Орешарски подаде оставката на своя кабинет в името на “политическата стабилност” (по председателя на ДПС Лютви Местан), металните заграждения отново са край сградата на Народното събрание.

Те са струпани край паркинга на храм-паметника “Александър Невски”, където депутатите паркират. И не са достатъчно отново да оградят целия парламент, но със сигурност могат да блокират достъпа на протестиращи при задния вход на Народното събрание.

Където, година по-късно, отново същите граждани протестират със същите искания за върховенство на закона, изчистване на държавата от корупция и олигархия.

Именно точно година след оставката на кабинета “Орешарски”, подадена от ДПС, в следващото издание на Народното събрание отново се заговори за предсрочни избори. Председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев заплаши, че ще напусне управляващото мнозинство, ако няма съдебна реформа или тя бъде приета в “осакатен” вариант за пред Европа и избирателите.  И допълни, че ако в осемпартийният парламент не може да съществува консенсус, то и Народното събрание не може да съществува така. Не става ясно обаче дали и лидерите на другите партии в Блока - Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Николай Ненчев, които удобно са се настанили в министерски кресла, са готови да ги напуснат заради съдебната реформа.

Председателят на парламентарната група на другата формация от управляващото мнозинството Цветан Цветанов пък заяви, че партията е винаги готова за избори. Коренът на проблема пък отново е в ДПС - проектът за промени на Конституцията, за който се твърди, че е предложен от тях и който реално ще запази статуквото в съдебната система. За която същият Цветанов преди година заяви, че е контролирана от Делян Пеевски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама