Реформаторският блок отстъпи пред ДПС

15:40, 23 юли 15 / Политика 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарни групи постигнаха съгласие да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и усилване правомощията на инспектората. 

Това заяви Радан Кънев, съпредседател парламентарната група на Реформаторския блок, пред журналисти след срещата с парламентарно представените партии, на която трябваше да се договори подкрепата за конституционните промени, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Радан Кънев съобщи, че съществува и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. 

Практически това означава отстъпление в позициите пред исканията на ДПС, които поискаха нов проект за конституционни промени в замяна на подкрепа в пленарната зала. Новият проект ще бъде гласуван след месец в края на август, каквото беше предложението на ДПС. Старият законопроект отпада и утре няма да има гласуване на промени в конституцията. 

На срещата не присъстваха БСП и „Атака“. Според Кънев броят на депутатите, които ще подкрепят промените в основния закон, значително надвишаващи 160, а надеждата е утре да се подпишат до 180. 

По думите на Кънев по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до Конституционния съд (КС) и по двата въпроса. „На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС”, посочи той. 

Попитан кога ще се гласуват новите конституционни промени, Кънев обясни, че на първо място зависи дали подписите ще са 160 или 180.

„Този въпрос е отворен. Със сигурност имаме конституционно мнозиснство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали те ще станат 180. Това е тяхно решение и нито някой ги пресира, нито имаме това право за това“, обясни лидерът на ДСБ.

Премиерът Бойко Борисов обяви след председателски съвет в парламента, че е постигнато съгласие за съдебната реформа и благодари на всички партии, защото всяка една от тях е направила компромис.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан бе пестелив в коментарите си.

„Партиите в 43-ото Народно събрание доказаха, че имат волята да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но вярно решение“, каза той.

Според Радан Кънев, ако на първо четене промените бъдат подкрепени от 180 народни представители, всичко щяло да се случи изключително бързо.

На въпрос дали това е имитация на реформа, съпредседателят на РБ отговори, че не е имитация, а пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Най-важната точка от програмата за съдебната реформа и конституционния законопроект се подкрепяло в своята цялост и дълбочина.

„Както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение на състава на отделни колегии. Въпросът в такива преговори не е да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната  реформа в България това е изумителен и неочакван успех“, категоричен е Радан Кънев.

Попитан дали трудно е убедил вицепремиера Меглена Кунева и партньорите си в блока, Кънев каза, че трудно е убедил Лютви Местан.

Журналист посочи, че Кунева е била доста остра в отстояването на позицията да бъдат подкрепени първоначалните идеи.

„Не ми е известна тази клюка. Снощи на групата заседанието продължи броени минути с напълно идентични позиции от всички партии“, каза реформаторът и добави, че днес са водени неколкоратни преговори с представители на ДСБ и ДБГ, в частност между Димитър Танев и Радан Кънев.

„След това заседание на групата, на което представихме резултатите от тези преговори, преобладаващото мнение на групата е, че е постигнат успех далеч отвъд очакванията ни“, поясни лидерът на ДСБ.

Кънев съобщи също, че вчера е имал разговори с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и вицепремиера Румяна Бъчварова.

„Никой от тях нямаше най-малката надежда, че можем да стигнем толкова напред в тези преговори“, каза Радан Кънев и допълни, че неслучайно е благодарил на председателя на ДПС Лютви Местан, защото „макар и изключително трудни, те бяха рядко конструктивни“.

По думите на Кънев правосъдният министър Христо Иванов категорично стои зад новия законопроект и добави, че ще отговори подробно за него.

„Съгласувал съм с Иванов всяка запетайка от преговорите. Постигнахме обща цел – пълноценно разделяне на ВСС и промяна на взаимоотношенията в колегиите спрямо вчерашния вариант“, увери Кънев.

Попитан какво са посикали от ДПС в замяна на подкрепата си към промените, лидерът на ДСБ каза, че никой нищо не е искал. „Ако беше пазарлък, нямаше да благодаря на никого“.

По думите му обещанието е, че България наистина ще има съдебна реформа благодарение. „На никой българин не можем да предложим друго“, обясни Радан Кънев.

На впърос дали тези договорнеости не са били постигнати още снощи, лидерът на ДСБ заяви, че вчера положението е било отчаяно и повечето хора си мислили как Реформаторския блок ще излзиза от провала в петък.

„Само че Реформаторския блок никога не мисли как ще излиза от провала. Мисли как да го избегне“, допълни реформаторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама