Преброиха 142 гнезда на белия щъркел в Търговищко

15:52, 23 юли 15 / Любопитно 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти на регионалната инспекция за опазване на околната среда  и водите (РИОСВ) в Шумен се включиха в 7-ото издание на Международното преброяване на белия щъркел, съобщиха от инспекцията.

Еколозите събираха информация за защитения вид във всички населени места на Търговищките общини, където бяха преброени 142 щъркелови гнезда.  В Шуменските общини преброяването на гнездата се  прави от Българското дружество за защита на птиците и ще продължи до края на месеца.

При обхода експертите установиха, че основната част от гнездата  са разположени по стълбове или елементи от електропреносната мрежа. Регистрирани са гнезда, които са били изоставени по естествени причини. Не са констатирали случай на умишлено разрушени гнезда от човешко посегателство.

Целта на преброяването е да бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, техния брой, причините за незаетите или пострадали гнезда, вида на обезопасяването им, броят на обитаващите ги екземпляри, тяхното поколение и др.

Събраните данни се вписват в полеви формуляр за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама