Виновниците за разпространението на антракс ще понесат само глоби

16:05, 23 юли 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
53-годишният собственик на кравата, който се поряза, докато коли болното животно и впоследствие почина от антракс, е главният виновник за разпространението на заразата. Това заяви в отговор на въпрос на Topnovini.bg изпълняващият длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев.

"Този човек си е позволил да направи най-лошото нещо – да не уведоми за болното животно, като по този начин е прекъснал веригата за подаване на информация. Има закон, който ясно регламентира кой какви задължения има. Ние, за да знаем нещо, някой трябва да ни го каже", отговори д-р Денев на въпроса щяха ли властите някога да засекат антраксни спори, ако краварят не се беше порязал и починал.

След като прехвърли вината на мъртвия, д-р Денев обвини за случилото се цялото му семейство и другите хора, които са участвали в процеса на коленето, транспортирането, разфасоването и последващата обработка на месото от заразената крава. Те обаче няма да бъдат арестувани и засега няма да бъдат подведени под наказателна отговорност, информираха от Окръжната прокуратура във Варна.

За нерегламентираното допускане и обработка на месо, както и заради недобрата дезинфекция, вследствие на което по контактните повърхности са останали антраксни спори, собственикът на транжорна "Дари" – Пламен Илиев – засега ще понесе само административна отговорност. Глобени от ветеринарните власти ще бъдат всички участници в процеса по транспортирането, разфасоването и обработката на заразеното месо, увери д-р Денев. Той е "почти убеден”, че случаят с разпространението на антракс във Варненска област е единичен и че всички останали фермери спазват стриктно законовите регламенти.

Междувременно проверка на Topnovini.bg установи, че хранителният магазин „Кулинар”, който е зареждал месо от заразената с антракс транжорна, не е облепен с информационни материали, както разпоредиха здравните власти (вижте снимковата галерия и видеопрозореца).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама