Задържаният за банковия обир в Айтос дал самопризнания дрогиран, отрича да е виновен

16:28, 23 юли 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обвиненият като извършител на обира от банковия клон на „Уникредит Булбанк” в Айтос, 22-годишният Христо Колев, се отрича от самопризнанията си, че той е един от участниците в грабежа, дадени непосредствено след ареста му от полицията. Това бе заявено от него и от двамата му адвокати днес в Апелативния съд в Бургас, където тримата обжалваха определената от Окръжния съд в града мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Според защитата на Колев нямало абсолютно никакви доказателства, че именно младежът е участвал в обира. Първоначалните му самопризнания били дадени под въздействието на наркотични вещества, комбинирани с алкохол. Досега той не е бил осъждан, въпреки че срещу него е имало три разследвания за извършени престъпления, които обаче са били прекратени. Адвокатът стигна и по-далеч, като заяви, че настоящото обвинение е повдигнато само за да продължи оклеветяването на клиента му. Защитата поддържа тезата, че в деня на обира Колев не е бил в Айтос, а в родното си село Константиново, Варненска област. Адвокатите поискаха по-лека мярка за неотклонение спрямо обвинения – подписка или в краен случай домашен арест, с мотива, че ако бъдел оставен в ареста, това можело да повлияе на неговата психика.

Самият Христо Колев каза, че направил първоначалните си самопризнания под въздействието на психолозите, които едва ли не му внушили думите в главата. В този момент самият той бил под въздействието на голямо количество метамфетамин и не осъзнавал какво говори. Пълните подробности от грабежа, които е съобщил в показанията си, обвиняемият обясни с това, че му били диктувани от разследващия полицай. Колев заяви, че по време на обира бил с баща си и няма никакво отношение към престъплението.

От своя страна прокурорът по делото Йовита Григорова определи мярката „задържане под стража” като правилна – тя е дадена за тежко престъпление, за което се предвижда наказание до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Освен това Христо Колев бил разследван за наркотици през тази година по описа на полицията във Варна (последното беше омаловажено от адвокат на обвинения, според който ставало дума за 3-4 саксийки с канабис на баба му).  

Йовита Григорова допълни още, че от разпитите на свидетелите и иззетите доказателства било направено заключението, че именно Колев е произвел изстрела в банката, като куршумът е минал край главата на една от служителките.

По време на пледоариите беше обявено името на втори заподозрян за обира – Деян Тодоров. По-късно пред медиите прокурор Григорова заяви, че засега няма втори задържан като извършител на грабежа. В момента се водило разследване в различни посоки и се работило по множество версии.

В крайна сметка апелативният съдия Георги Кошничаров потвърди наложената от окръжните му колеги постоянна марка за неотклонение „задържане под стража”. Определението не подлежи на обжалване.

Обвиняемият беше изведен от съда строго пазен от журналистите. Съдебната охрана направи всичко възможно той да не бъде заснет отблизо и в лице. Самият Колев, който се видя само че е облечен с къси панталони, се криеше с наметната върху главата фланелка. На въпрос към охраната защо е това пазене от обективите на камерите и фотоапаратите, бе получен лаконичен отговор: „Ами явно си има причина”.

Припомняме, че обирът на банката в Айтос беше извършен от двама въоръжени мъже малко след 12,00 часа на 19 май. Те пристигнали с мотоциклет пред входа на „Уникредит Бурбанк”. Били облечени с черни кожени дрехи и с каски на главите. Според разказа на очевидец първо влязъл единият вътре. Другият пушил цигара около 20 секунди навън. След като и той нахлул в сградата, се чул изстрел. Секунди по-късно обирджиите изскочили навън, яхнали мотора и отпрашили в неустановена посока.

Инцидентът се размина без пострадали хора. По-късно беше обявено, че открадната сума е в особено големи размери - 55 239 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама