Кандидатите за омбудсман с почти сходни виждания, разделят ги еднополовите бракове

16:31, 23 юли 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатите за национален омбудсман - настоящият обществен защитник Константин Пенчев и депутатът от БСП Мая Манолова показаха почти сходни позиции по отношение развитието на институцията. Разминаха се обаче по това дали трябва да има правна регламентация на еднополовите бракове. 

Двамата бяха изслушани на заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. 

На въпрос дали да се регламентират законово съжителството на еднополовите двойки, както и процедурата по смяна пола Пенчев беше категоричен, че щом нещо съществува, то трябва да бъде регламентирано. Манолова обаче не беше толкова сигурна - по думите й в такива случаи инициативата трябва да идва отдолу нагоре, тоест първо трябва да се попитат засегнатите лица дали искат подобна регламентация. По думите й трябва широка дискусия и ясно искане от съответните малцинствени групи. Тя даде за пример колко е сложна процедурата по смяна на пола в САЩ.

В представянето си пред депутатите и гражданските организации Константин Пенчев посочи, че е бил активен омбудсман, като е провел около 2500 приемни за граждани. Похвали се и че идеята за зоополиция всъщност е дошла от тях, както и с постижения по отношение на арендаторите, бездомните кучета, болните от Алцхаймер и др. Призна загуба на битката с липсата на достатъчно права за гражданите спрямо банките и колекторските фирми.

Сред най-сериозните си достижения посочи това, че е направил институцията разпознаваема. "За някои съм омбудсман, за други боцман, за трети съм просто Косьо Пенчев, но те всички знаят какво прави институцията", посочи той. 

Мая Манолова пък изтъкна, че защитата на слабите е нейна кауза от дете - затова станала адвокат, а впоследствие и депутат. Според нея обаче институцията омбудсман "трябва да излезе от ролята на гара-разпределетилна за междуинституционална кореспонденция".Тя обеща да изпълничетири цели, ако бъде избрана  - да търси хората, а не чака те да почукат на вратата на омбудсмана, да извършва собствени проверки, да работи повече с гражданските организации и да има постоянно действаши приемни в шестте района на планиране. 

След експозетата бяха изчетени няколко предварително зададени въпроси на граждански организации около правата на малцинствата, позиция за гетата, престъпленията от омраза и др. Присътващите представители на НПО нямаха възможност да питат. 

Константин Пенчев беше категоричен, че не може да се извеждат принудително цели групи хора, без да им се осигури алтернативно жилище. Манолова също призова да се спазват хуманитарни стандарти, като се възмути, че се оставят на улицата бременни жени и малки деца. 

Въпроски зададоха само неколцина депутати, в отговор на които Пенчев увери, че е бил изненадан от номинацията си за втори мандат, а Манолова беше категорична, че ще справи да е надпартийна в работата са като обшествен защитник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама