Пак спор предлагана ли е банкова ваканция заради КТБ

16:32, 23 юли 15 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпросът за въвеждането на банкова ваканция в България в разгара на кризата с "Корпоративна търговска банка" АД не е стоял на дневен ред, отсече депутатът от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси в 42-ото Народно събрание. Репликата му дойде в отговор на твърдения на депутата от БСП Румен Гечев, че настоящият подуправител в БНБ и кандидат за нов мандат Калин Христов е предложил въвеждането на крайната мярка.

"Това не отговоря на истината", отсече Цонев. По думите му, на срещата на 22 юни 2014 г. е било обсъждано как да се отвори банковата система в понеделник, при положение, че в петък "не една, а няколко банки са затворили в ликвидна криза". Той припомни как ЕК е трябвало да даде съгласие за ликвидна подкрепа (каквото съгласие бе дадено). Цонев все пак посочи, че е имало идеи понеделникът да е изцяло почивен ден, но не и да се обявява банкова ваканция.

Тогавашният финансов министър Петър Чобанов, сега депутат от ДПС, подкрепи думите на колегата си, като заяви, че ЕК е била категорично против банкова ваканция. От своя страна той обаче заяви, че идеята за банкова ваканция е била поставена на масата, но не е била сериозно обсъждана. Подуправителят Димитър Костов също подкрепи думите на Цонев.

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пък бе категоричен, че търговските банки също категорично са се противопоставили на подобна идея. И доъплни, че те не биха подкрепили нито един подуправител, който е предложил такова нещо.

Румен Гечев доразви теорията си, като заяви, че "силни лидери" на партии са се обаждали на тогавашния председател на Народното събрание Михаил Миков, за да свика извънредно заседание на парламента. Цонев обаче му припомни, че решението за банкова ваканция е на БНБ, а депутатите тогава е трябвало да се съберат, за да увеличат дълга. Това обаче не е било необходимо заради помощта от ЕК и записания финансов бон от търговските банки.

Темата бе повдигната първоначално още през миналата година от Михаил Миков.

Дискусията за банковата ваканция вля живот в заседанието на Комисията по бюджет и финанси, на което се изслушват кандидатите за подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор Димитър Радев. Вялото представяне започна с Димитър Костов, който е кандидат за управление "Банков надзор". Последва го Калин Христов - за "Емисионно" и Нина Стоянова - кандидат за управление "Банково".

Според Радев и тримата са отлични експерти с безупречна репутация, имат качества в съответните сфери и избирането им ще осигури предсказуемост във функциите на БНБ. Срещу двама стари подуправители - Димитър Костов и Калин Христов - вече се обявиха няколко партии, сред които БСП и Реформаторския блок. Позициите на БДЦ, ПФ и АБВ остават неясни, макар и трите партии да се изказаха критично.

Гласуването на подуправителите ще бъде през следващата седмица в пленарна зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама