Съдия Емил Дечев: 3-годишното дете е малтретирано системно, при това с удоволствие

17:16, 23 юли 15 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Александър Донов и Патрик Първев, които пребиха почти до смърт 3-годишно дете от София. Съдията по делото обясни, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемите и факта, че все още са ученици, има риск да извършат повторно престъпление.

Според медицинската експертиза детето е било "системно малтретирано, при това с удоволствие", поне 10 дни преди постъпването му в болница. Многобройните увреждания на детето са причинени от удари с тъпи, твърди предмети. Въпреки, че двете момчета не са направили самопризнания, съдът отчете, че са налице достатъчно доказателства за извършеното престъпление – свидетелски показания, снимки и видеоклип от побоите над детето. Полицията разполага с видеоматериал, в който двамата обвиняеми се смеят, докато разговарят как са затворили момчето в шкаф.

На двете момчета са назначени служебни защитници. Адвокат Владимир Велевски, който защитава Александър Донов, заяви в съда, че според медицинската експертиза обвинението трябва да бъде за средна телесна повреда. Той обясни още, че няма доказателства, че двете момчета са нанесли побоя над детето.

„Има обосновано предположение, че те са извършили деянието, имайки предвид събраните до момента доказателства. Двамата са били в апартамента с детето и се предполага, че са те. Това, че момчетата са извикати съседката, защото детето не е било добре, говори, че те не са имали намерение да го убиват“, заяви Велевски.

Адвокатът на Патрик, Георги Георгиев, поиска да разграничи двете момчета, тъй като по думите му Патрик има по-малко участие в престъплението. Георгиев заяви, че детето е поверено на Александър, на когото се е плащало да го гледа, а Патрик му правел компания от време на време. 

„Искам да се разграничи участието на единия и на другия. Участието на Патрик е много по-малко. Има доказателства по делото, че ударите са нанесени от единия. Освен това Патрик е идвал да му помага, а не е живял там“, заяви Георгиев.

По-различна информация даде прокурорът по делото, Иван Тасков.

„Налице са доказателства, че Патрик се е нанесъл там още преди 20 дни. Няма никакви основания да се смята, че единия има по-малка вина от другия. Докато майката на детето е била в чужбина, за него е трябвало да се грижи бащата на Александър, а той само да му помага“, каза Тасков.

Според медицинския анализ системните побои над малкото дете ще оставят непоправими щети на здравето му, но е твърде рано да се прогнозира как ще се развие състоянието му.

Въпреки, че не са признали за насилието над детето, преди делото Александър и Патрик се опитаха да се извинят пред медиите. Те поискаха и по-лека мярка, което съдът не уважи. Двамата ученици ще бъдат съдени за опит за убийство на малолетен. Обвинението предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен, без право на замяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама