Пламен Димитров: Ако не платят на мините до края на август, през зимата затварят

17:46, 23 юли 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ако до края на август „Мини Марица-изток” не получат пари от американските централи, през зимата трябва да затварят”, заяви в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров.  По думите му има възможност за механизъм, по който Националната електрическа компания (НЕК) да преведе на двете американски централи в комплекса „Марица-изток” дължимите около  800 млн.лв. или част от тях, и те да се разплятат с „Мини Марица-изток”.

В момента двата ТЕЦ-а дължат над 260 млн. лв. за потребени въглища. „Аз съм оптимист за ТЕЦ „AES Гълъбово”, на фона на 400 млн. лв., които имат да взимат от НЕК, да преведат 50 милиона, които дължат на мините”, каза още Димитров. Според Валентин Вълчев, председател на Федерацията на  независимите синдикати на миньорите към КНСБ, има и възможност тези 50 млн. лв. да бъдат преведени директно по сметките на мините от НЕК.

В момента „Мини Марица-изток” има просрочени задължения от 85 млн.лв., а дължими вземания от 350 млн. лв., стана ясно още.

„Фатално важно е да има плащане към ТЕЦ „AES Гълъбово” до края на август и директно плащане към мините”, категоричен бе Димитров. Президентът на КНСБ съобщи още, че едва днес разбрал, че „Мини Марица-изток” не е включено в списъка на потребителите на над 30 гигаватчаса електроенергия годишно, които ще ползуват преференции за таксата „задължение към обществото”.  Той е поел  ангажимент да разговаря с енергийния министър Теменужка Петкова, за да бъде поправена тази несправедливост, тъй като мините харчат много повече ток.

До края на август и Европейската комисия трябвало да отговори окончателно на въпроса има ли неправомерна държавна помощ в договорите с двете американски централи.

В момента изпълнението на разкривката в рудниците е на 70% от плана и това заплашва въгледобива през зимата.  Очаква се и  доставките на въглища ще се увеличат от догодина, тъй като американските централи ще трябва да работят на пълно натоварване.

Пламен Димитров се обяви твърдо срещу новоприетия Закон за енергетиката и изискването за вноска от 5% от оборота на производителите за Фонда за сигурност. „Ние не сме искали никакви вноски, това не може да бъде понесено от производителите, които продават на свободния пазар”, обясни синдикалистът. Той е убеден, че решението ще бъде преразгледано.

„Нека политиците да забравят, че има избори, да се съберат експерти и да направят 10-годишна програма за развитие на енергетиката”, призова Пламен Димитров.

„Ако няма пари до края на август излизаме на протест, нищо че има избори.  Ако не го направим, през зимата ще затворим мините”, категоричен бе и Веселин Вълканов, председател на КНСБ в мините.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама