Какво предвижда новият проект за Конституцията

18:39, 23 юли 15 / Политика 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият проект за промени в Конституцията, който ще бъде внесен в парламента и по който Реформаторският блок отстъпи и даде подкрепата си, предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии.

ДПС се отказаха от вчерашното си искане за съотношението на квотите и се запазва идеята на правосъдния министър съотношението на професионалната и парламентарните квоти да бъде 6:6 в прокурорската колегия, а при съдиите 8:5 в полза на гилдията. Вчера от ДПС настояваха също така да бъде орязана професионалната квота.

Още вчера отпадна и друго искане на ДПС и така не общият пленум, а двете колегии ще назначават и уволняват прокурори и съдии.

Членовете на ВСС ще се избират пряко от съдебната власт.

Инспекторатът към ВСС ще проверява имотите на магистратите, ще следи за конфликт на интереси.

В новия проект се добавя и възможността Висшият адвокатски съвет да има правото да сезира Конституционният съд.

Съгласието беше постигнато след многобройни разговори, като няколко дни и премиерът Бойко Борисов обикаляше парламентарните лидери в търсене на подкрепа.

Съгласието обаче е на база сериозно орязване на първоначалния вид на поправките в основния закон. Няма отговор на въпроса за промяната в позицията на Реформаторите.

Късно в сряда на заседание на председателския съвет и на парламентарната група на блока решиха, че стоят твърдо зад първоначалния проект. Днес макар и с някои отстъпки от ДПС те все пак обявиха подкрепя за редуцирания вариант на ремонта на Конституцията. Отпаднаха обаче ключови идеи на правосъдния министър за явно гласуване във ВСС и намаляване мандата на членовете му.

Така, ако всички подкрепили формации се подпишат под проекта като вносители, с гласовете на 180 депутати промените могат да станат факт по съкратената процедура, което означава те да да бъдат одобрени окончателно в края на септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама