Египетски експонати от "Лувъра" пристигнаха в София (снимки)

18:55, 23 юли 15 / Култура 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Лувърът” пристигна тук, в сърцето на София и то в Музея за история на София. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова откри изложбата „Среща с египетски жрец”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя отбеляза, че изложбата е своеобразна предпремиера на откриването на музея. Експонатите пристигат от „Лувъра” в Париж.

„В момента се подреждат залите, но имаме една напълно подредена с невероятни експонати, които ще радват столичани и гостите на града повече от месец и половина”, сподели Фандъкова.

В изложбата се виждат доста изображения на животни, като предимно това са бабуинът и ибисът – двете въплъщения на бога на писмеността Тот. Интересно е, че статуята на жреца е придобита от Кабинета по египетска древност през 1816 г.

„Тази изложба е ответна инициатива на гостуваща българска изложба в „Лувъра”, като концепцията ѝ е по идея на френския музей. Хората ще видят един аспект от египетската история – жречеството и писарската институция. Предметите не са хронологически подредени, а са свързани с израстването в йерархията”, сподели пред София Topnovini.bg директорът на музея д-р Надежда Кирова.

На изложбата присъстваха и посланиците на Франция и Египет в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама