Георги Близнашки за промените в Конституцията: Победи здравият разум

19:49, 23 юли 15 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Победа на здравия разум. В края на краищата по-добре е да се стигне до някакво споразумение вместо всеки да стои на първоначалните си позиции. Това заяви пред София Topnovini.bg проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш служебен премиер, във връзка с приетия на председателския съвет днес нов проект за изменения в Конституцията.

„В не малка степен те бяха крайни и неприемливи за обществото. Случилото се днес на председателския съвет потвърждава една известна тенденция, а именно, че политиката е изкуство на възможното“, обясни конституционалистта.

Според него не може една политическа партия да налага волята си над всички останали особено, когато е твърде малка. В крайна сметка трябвало да се търси широко съгласие, когато се приемат промени в Конституцията.

„Нека приветстваме днешното споразумение и да се надяваме, че утре нещата ще бъдат доведени до политическия си завършек“, каза още Близнашки.

Той призова да си пожелаем, че промените в Конституцията няма да бъдат „изкористени“. Например разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) щяло да случи по един цивилизован начин.

„Няма да се допусне това разделение да доведе до насъскване на съдиите срещу прокурорите например. Не трябва да се насърчават борбите за власт“, допълни проф. Георги Близнашки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама