Сдружение "Спаси София": Градът ни страда откакто Петър Диков е на поста си

21:35, 23 юли 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданско сдружение „Спаси София“ официално сряза лентата на току-що ремонтирания бул. „Витоша“ в столицата с шампанско и искане за оставката на главния архитект на София Петър Диков. Протестът под надслов „Кой окупира пейките на „Витошка“? Беше подкрепен от малко хора и не беше уважен от представител на Столичната община.

Критиката на активистите от „Спаси София“ беше отправена към общината, която според тях раздава тротоарно право на заведенията, без да се замисля. Причина за недоволството е ползването на публична собственост от страна на заведенията, които са разположени в района на пешеходната зона. Когато екипът на София topnovini.bg пристигна на бул. „Витошка“ пейките не бяха „окупирани“ от заведенията. Най-вероятно причината е назначената днес проверка от главния архитект Петър Диков.

„Днес имаше шайка от инспектори и много заведения дръпнаха масите си от пейките. В момента са достъпни, но след два дена няма да са. Нямаме нищо против заведенията и хората, които ги посещават, но трябва да има ред. И когато общината е поставила пейка, тя трябва да е достъпна за всички“, обясни Гергин Борисов от сдружение „Спаси София“.

Членовете на сдружението са от групата на активните млади хора в столицата. Това не е първата им инициатива, която засяга бул. „Витоша“. Последният път, когато сигнализираха общината беше свързан с некачествения, според тях, ремонт на пешеходната зона. Гергин Борисов твърди, че до момента Столичният инспекторат е получил над 60 оплаквание за окупирането на пейките, но без резултат.

„Столичната община раздава тротоарно право, без изобщо да се съобразява с реалната ситуация на тротоарите. Контролът е нещо, което им куца и са го показали неведнъж. Искаме оставката на главния архитект Петър Диков и на архитектите на районите „Триадица“ и „Средец“, които са част от проблема. Искаме оставката на Диков не само заради „Витошка“, а заради всички системни проблеми, от които София страда откакто той е на поста си“, категорични са членове на сдружението.

Гергин Борисов напомни и други неспазени обещания от страна на Столичната община.

„По време на проектирането на трети метродиаметър на метрото беше обещан урбанистичен план. Това не се случи. Обеща се бус лента по бул. „Евлоги Георгиев“. В крайна сметка трябваше да говорим с Министерството на регионалното развитие, то да промени наредбата. Тоест, трябваше да свършим работата на общината. Не е работа на гражданите да водят разговори с управителите на заведенията. Затова има Столичен инспекторат. Ние съобщавахме за нарушения многократно. Получиха над 60 оплаквания, така че диалогът е осъществен. Плащаме данъци, за да има институции, които да водят разговорите вместо нас“, каза Борисов.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама