Велико Търново става част от платформата на фестивалните градове в Европа

08:37, 24 юли 15 / Култура 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново става част от платформата на фестивалните градове в Европа, заради провеждани три фестивала в общината през годината.

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” е един от трите фестивала на Велико Търново, заради чието високо качество и авторитет „Европа за фестивали Фестивали за Европа” /EFFE/ - най-голямата и авторитетна платформа за фестивали ще връчи на 27 септември в Париж награда на старата столица.

Платформата е пилотен проект на Европейската комисия, иницииран от Европейската фестивална асоциация, чиято цел е да направи разпознаваеми фестивалите, да ги обогати и да отпразнува техният принос в изграждането на европейската общност.

Награждаването ще бъде сериозно признание на фестивалният статут на Велико Търново и водещото му място сред фестивалните градове в Европа. Ще даде възможност да се запознаем с водещите тенденции в най-авторитетните  фестивали на Старият континент.

Три фестивала на старата столица са включени в най-престижната фестивална платформа, което е изключително високо признание за качеството на фестивалите, провеждани във Велико Търново: Летен оперен фестивал „Сцена на вековете”, Филмовият фестивал „На Източният бряг на Европа”, провеждан в рамките на Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново” и Arbanassi summer music.

Тези три фестивала, както и други фестивални прояви във Велико Търново получават изключителна възможност чрез тази платформа да спечелят популярност и да бъдат посетени от още повече участници и гости.

Този статут дава сериозна възможност на Велико Търново да доразвие и задълбочи профила на града, като фестивален център и да развие в по-висока степен своят фестивален туризъм. ЕФФЕ – Европа за Фестивали, Фестивали за Европа е портал, предоставящ възможност на граждани и професионалисти да открият и да се включат в европейските фестивали.

Това е нова международна фестивална платформа, свързваща фестивали, които са отдадени на изкуствата, общностите около тях и европейските ценности. Платформата осигурява достъп до актуална информация за фестивалите на аудитории по целият свят и отправя покана за участие в европейските фестивали. ЕФФЕ признава чудесните постижения на тези фестивали в цяла Европа.

Всички получатели на ЕФФЕ етикети 2015-2016 ще бъдат представени в онлайн и в печатен справочник.Този уникален резултат разширява обсега на европейските фестивали в чужбина, създава нови мостове между фестивалната общност и осигурява възможност за достъп на нова публика до предстоящите фестивали. Онлайн справочникът ще стартира през лятото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама