Христо Иванов: Минаваме на второ ниво от играта, важното е, че сме в нея

08:39, 24 юли 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Минаваме на второ нива на играта, важното е, че сме в нея.” Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира в ефира на БНТ, договарянето между реформаторите и ДПС за съдебната реформа.

„Основните промени в конструкцията, които предлагаме бяха запазени, защото това беше сърцевината на проекта. Той ни позволява да стигнем до първото четене и след това можем отново да дебатираме за останалите две точки”, заяви Иванов.

По думите му има възможност между двете четения да се върната към две от точките, които на успяха да минат през „иглените уши на времето”.

„Ще можем да говорим за аргументите защо трябва да отпадне явното гласуваме във ВСС например. Другото е за Конституционният съд, който не е точно съд. Той се сравнява с горна камара на парламента и за това често за него се говори, че има политически влияния” каза още правосъдният министър.

Иванов посочи, че от април насам имало сериозен диалог за реформата. Липсвал обаче лидерският дебат, който в последната седмица се осъществи.

‘Стигнахме до важния резултат. Ясният лидерски ангажимент на премиера беше огромен положителен фактор. Също така и ангажираността на Радан Кънев, на президента както и на международните сили.Тези сценични ефекти с ваденето и сравняването или заместването на текстове не бива да замъгляват обществото. Хората да не остават с нагласата за някакви съглашателства. Премахването на главата на рибата ще се случи, както си беше решено от самото начало”, категоричен е Иванов.

По думите му това,  че не се е стигнало до политическо решение за другите две точки, нищо не означава, тъй като той самият поемал инициативата за преразглеждането им между двете четения.

 „Ние постигнахме много високо ниво на сигурност по ключовите моменти. Резултатът ме прави много доволен и съм много благодарен и на премиера и на Радан Кънев. С тези подписи, които се очаква да се съберат днес под новите текстове, ние имаме гаранция, че този пакет може да мине”, посочи Иванов и допълни, че  ще продължава да рови земята в името на дискусията.

„Имаме безпрецедентен пакет с промени. Промените, които правим в конституцията са една архитектура, с която ще подменим закона за съдебната власт. Политическо влияние върху магистратите няма да има. Квотата 6 на 6 решава един много сериозен проблем в България и премахва съмненията”, подчерта той.

Иванова посочи, че  седмица е била много динамична и това, че се възбуди общественото мнение и  политическата съвест надделя, било  много удовлетворяващо.

„Нямам нужда от предпазване. Има един прост начин да се получи моята оставка и той е да се завърши реформата. Така, че давайте по-бързо да я работим ако искате да си подам оставката”, посочи Иванов и допълни, че това, което хората искат е съдебна реформа независимо дали са портестиращи или контрапротестиращи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама