Кънев: 23-ма променят конституция само с картечница в революционна обстановка

08:56, 24 юли 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Важната среща в търсенето на консенсус за съдебната реформа беше именно между Реформаторския блок и ДПС - най-тежките противници в парламента. Затова го нарекохме исторически компромис. Това каза в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, ден след като политиците постигнаха съгласие по промените в Конституцията.

„Новината не е в това, че са направени компромиси, тъй като не е имало никакъв шанс при това мнозинство, в този парламент да мине първият вариант за реформата на ВСС”, каза Кънев.”

„23-ма променят конституция само с картечница в революционна, не в парламентарна обстановка. Не беше възможно да минат заедно и съдебната, и конституционната реформа. Ако успеем да се преборим за истинска промяна във ВСС, това е едно добро начало”, коментира още той.

Поведението на БСП В тези преговори той нарече „безогледно глупаво". По думите му много политици са били против съдебната реформа. Той призна, че дори и в РБ е имало хора, които са дърпал реформата назад.  Като грешка Радан Кънев отчете, че първоначално проектът е внесен само със 130 подписа. 

„С ГЕРБ всичките спорове и противоречия, които сме имали и имаме, все пак се движим като едно цяло в преговорите за съдебната реформа. Да не влизаме в темата кой внася законопроекти. Изобщо не ми пука. Важното е да бъдат гласувани” посочи още Кънев.

Той подчерта, че реформаторите ще понесат щетите, които биха получили със сегашното си поведение, но съдебната реформа е „нещо изумително важно”.

По думите му резултатът в политиката ще се плаща с тежка цена от политиците, но доверието в Народното събрание нараствало.

„Всеки един го атакува. Всеки, който прави компромис в името на резултат, понася жертви. Само че българските граждани виждат, че се водят активни преговори и че компромисите са в името на резултатите. Българската демократическа система е доста незряла. Сделката в името на мнозинството се приема като предателство. Ние все още сме продукт на учебниците по история, в който болшевиките бяха добри. Често имаме едни болшевишки пориви – да запалим този парламент и с това да се приключи”, коментира Кънев. 

Оптимистичната му прогноза е законопроектът за промяна в Конституцията да бъде разгледан на първо четене още в първите дни на септември, след лятната ваканция на депутатите, а до края на месеца да мине и на второ четене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама