Търсят изпълнител на дейностите по намаляване на популацията на бездомни животни

09:15, 24 юли 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкурс за нов изпълнител на дейностите по намаляване на популацията на бездомни кучета обяви Община Сливен. Настоящият договор между общината и “Три Д” ЕООД – Ямбол изтича в края на месеца. 

Договорът с новия изпълнител ще е до края на 2015 г. Стойността на поръчката е до 46 000 лева без ДДС.

От „Три Д” ЕООД отчетоха, че в от началото на годината са кастрирани общо 100 кучета. Евтаназия е направена на четири животни, а по данни на фирмата намерените мъртви животни са 19. Обработката на бездомните кучета става на принципите на масова кастрация по райони и във връзка с молби и сигнали от граждани. Уловените безстопанствени животни се кастрират, обезпаразитяват външно и вътрешно, ваксинират се срещу бяс, маркират се с микрочип и ушна марка, след което се връщат на мястото на залавяне. Неизлечимо болните и доказано агресивни животни се евтанизират.

„Правим всичко възможно да възстановим строително-монтажните работи по приюта за бездомни кучета. Той е включен в разчета и поименното разпределение на капиталовите разходи на община Сливен и трябва да бъде готов до края на годината”, каза заместник-кметът Иван Манчев.

След завършването на приюта гражданите ще могат да осиновяват  животни, а за целта ще се разработи и специален сайт.

Самият приют за отглеждане на безстопанствени животни ще се състои  от 9 къщички с възможност за настаняване на около 50 животни, дворчета за разходка за здрави кучета, пешеходни алеи за персонал и посетители и стационар. В първия етап ще се извърши преустройство на съществуващата сграда, в която ще бъдат организирани помещения за болни животни, манипулационна с хирургия, стая за животни претърпели манипулации, стаи за персонал, сектор за котки, помещения за приготвяне на храна за четириногите, лекарски кабинети и санитарни възли. Вторият етап ще включва изграждане на дворното пространство на приюта и къщичките за животни.

За дейността на приюта ще бъдат осигурени автомобил и до 5 работни места – за ветеринар, обслужващ персонал и ловци на бездомни животни.

Приютът ще бъде изграден в източната част на складовата база на общината на ул.”Самуиловско шосе”, в бившата митница. Всеки гражданин може да сигнализира на телефон 044/ 611 262 в отдел „Екология” или на спешен номер 112 при проблем с безстопанствени или агресивни животни, съобщиха от общинското ръководство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама