Турската авиация удари „Ислямска държава“ в Сирия

09:35, 24 юли 15 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самолети на турската авиация са нанесли въздушни удари с ракети на позиции на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) на територията на Сирия, съобщи турската държавна телевизия ТРТ.

Четири изтребителя F-16 са излетели от военновъздушната база в Диарбекир, Югоизточна Турция, в ранното утро на петък и са ударили два щаба на ИД и други техни позиции. Според представител на турското правителство, цитиран от агенция Reuters, самолетите не са навлезли в сирийското въздушно пространство и са поразили цели, близо до граничния турски град Килис.

В четвъртък в същия район избухна престрелка между турската армия и ИД, в която бяха убити един турски войник и един терорист. Това принуди Анкара се проведе спешно заседание по националната сигурност, председателствано от премиера Ахмет Давутоглу.

По-рано тази седмица кървавият атентат в турския град Суруч, при който камикадзе се взриви в младежки център с кюрдски доброволци, събрали се да помагат на населението в близкия сирийски град Кобане, убивайки над 30 души и ранявайки стотици, предизвика антиправителствени протести в Турция. Кюрдското малцинство обвини властите, че не предприемат мерки срещу джихадистите.

Междувременно, CNN Turk съобщи, че снощи в Истанбул е проведена съвместна операция на полицията, при която са били атакувани над 100 места, на които се подозира, че се събират ислямисти от ИД. От истанбулската полиция са отказали коментар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама