Отвориха новата пешеходна зона край Морска гара-Варна (снимки)

09:35, 24 юли 15 / Любопитно 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 8 часа тази сутрин обновената зона преди Морската гара е отворена за посетители, които могат да релаксират край морето на площ от 27 дка. Пространството, което е прилежаща зона на І и ІІ кейово място на Пристанище "Варна-Изток", бе социализирано и превърнато в атракционна пешеходна зона, до която свободен достъп имат варненци и гостите на града.

Промяната в част от функционалното предназначение на пристанището е предвидена още в приетия през 2012 година Общ устройствен план на Варна и Правилата и нормативите за прилагането му. През ноември миналата година общинските съветници в морската столица приеха с пълно единодушие предложението на кмета Иван Портних общината да облагороди за собствена сметка 27 дка държавен терен от Пристанище "Варна-Изток".

Седем месеца по-късно проектът е реализиран. Пространството е реновирано и облагородено. Върху огромната площ са разположени пейки, чешмички, свежи каскадни цветарници, палмови дръвчета в саксии, исторически фотопана, декоративни котви и кошчета за боклук. От там се разкрива пленителен индустриален морски пейзаж към пристана, както и към града. 

"Щастлив съм, че заедно с Пристанище - Варна, успяхме да превърнем района в една приветлива зона за отмора и релакс - с много пейки и цветя, която, сигурен съм, ще е любимо място на варненци, но и на гостите на града, които пристигат по море. Красива морска Варна!", написа във фейсбук кметът на града Иван Портних. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама