Зърнопроизводители зареждаха демонстративно гориво на трите изхода на Русе, канят се да блокират пътища

10:05, 24 юли 15 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зърнопроизводители от област Русе се включиха в Националната демонстрация на зареждане на земеделската техника по бензиностанции в страната.

Те зареждаха на няколко места в Русе, сред които бензиностанции на изходите на града за София, Варна и за Силистра в района на Дунав мост.

Зърнопроизводителите протестират срещу промените в Наредба №18, според които земеделските производители са задължени да монтират нивомерни устройства на ведомствените цистерни за зареждане на селскостопански машини.

"Това не е протест, а просто зареждане на нашите машини на градските бензиностанции. Идеята е да видим ние, да видят и гражданите, ако според Наредба 18 зареждаме на градските бензиностанции. Едва удържахме всички, които искаха да дойдат. Целта беше да дойдем с по-малко машини, за да покажем какво може да се случи. В Русе има регистрирани 460 комбайна, 2 600 трактора и всички тези машини от 1 септември трябва да зарежда на бензиностанциите. Другият вариант е всеки от нас да си купи нивомерни и фискални устройства, които са от порядъка на 18 000 до 25 000 лв.", заяви председателят на браншовата организация "Дунавско зърно" Красимир Вълев.

Той добави, че по изчисления на колегите му от Пловдив, като се умножи броя на регистрираните в НАП съдове по цената на фискалните устройства "става въпрос за един бизнес от порядъка на 180 до 200 млн. лв."

"В наредбата е разписано, че се признават само 3 модела фискални устройства от общо 70-80. Оказва се, че те се внасят в България от 2 фирми, които може и да са свързани лица", каза още Вълев.

Той бе категоричен, че ако не се отмени наредбата, която им вменява въпросните задължения, ще последват протести със затваряне на пътища, магистрали, граници.

"В началото на септември сме планирали да запазим зала 1 на НДК, където партиите си правят конгресите, да поканим всички зърнопроизводители, журналисти, депутатите от парламентарната комисия по земеделие, по финанси, да поканим и правителството и да им поискаме сметка за политиката им в сектора зърнопроизводство", заяви още Вълев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама