Земеделци излязоха с техника на протест в Царев брод (снимки)

10:14, 24 юли 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Земеделски стопани излязоха на протест в Царев брод с около 20 машини, които се събраха пред бензионостанцията в селото.

Земеделците се обявиха против наредбата за поставяне на нивомери за следене на закупеното и изразходвано от тях дизелово гориво. Те призоваха тази мярка да бъде оттеглена, тъй като затруднява работата им.

„Това, че има някъде контрабандисти, държавата да си ги хваща, а не да ни кара да харчим милиони левове ненужно, вместо да инвестираме в стопанството си”, заяви земеделският производител Добрин Папазов и обясни, че цената на нивомерите - около 20 хил. лв., е висока и затруднява доста производители.

Той обясни, че сега стопаните получават горивото си на място в базите. „Платили сме си данъците, акциз, всичко. Зареждаме си там без да пречим на никого”, обясни той и допълни, че месечното му потребление е около 5-6 тона гориво.

В наредбата се предвижда, че ако не се монтират изискваните по наредбата устройства, стопаните трябва да зареждат машините на обикновени бензиностанции.

Недоволните земеделци вкараха машините си именно в такава, за да покажат нагледно какво би се случило, когато пред колонките се извият опашки от чакащи трактори и комбайни и леки коли.

„100 литра налях в комбайната за около 5 минути. Резервоарът събира 450 литра, едно зареждане отива към 25 минути”, обясни комбайнерът Йордан Методиев и добави, че има и машини с по-голяма вместимост и там зареждането ще става дори по-бавно.

„Ако здравият разум наделее, наредбата ще бъде оттеглена. Ако се работи на инат срещу производителите, няма да бъде и ще се съобразяваме – ние сме слабата страна”, заяви Добрин Папазов.

Недоволството на местните земеделски производители днес е в подкрепа на националния протест срещу наредбата за нивомерите, който се провежда в столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама