И плевенските фермери на протест срещу новите изисквания за отчет на горивото

10:56, 24 юли 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1000 селскостопански машини в област Плевен се включват днес в протеста, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. На бензиностанции в областта земеделците зареждаха тежките си машини с гориво като в Плевен бяха избрани три, на които за кратко тази сутрин към 10 часа се струпаха десетки машини.

Протестната акция е част от ответните действия на фермерите срещу въведените от Финансовото министерство изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за гориво. Според наредбата производителите трябва да изпълнят това задължение до края на август. По изчисления на земеделците обаче това би им струвало около 40 000 лв. като във всеки стопански двор да има лицензизара бензиностанция.

 От Асоциацията определят новите изисквания като безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители.

„Нашето искане е да се отмени наредбата, с която ни се вменява едно финансово береме. Мотивът на финансовото министерство е, че така ще се спре контрабандата, който е несъстоятелен. Ние предложихме много и различни мерки, още повече, че според нас е по-важно да се хване входът, през който влиза контрабандата, а не крайният потребител“, категоричен бе Георги Милев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите за област Плевен.

По думите му след  1 септември, това което се случва днес ще е ежедневие – в цяла България на почти всички бензиностанции тежките машини с големия инвентар ще зареждат гориво преди да излязат на полето.

Земеделците виждат и лобистки интерес в налагането на наредбата – в нея са псочени три вида нивомери, които да бъдат закупени и инсталирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама