ГЕРБ се подписа под новия законопроект за промени в Конституцията

11:05, 24 юли 15 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички депутати на ГЕРБ са се подписали под новия законопроект за промени в Конституцията. В момента тече събирането на подписите от останалите парламентарни групи. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът по коалиционната политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, след като обиколи стаите на парламентарните групи в Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Подкрепата си за новите предложения за промени в Конституцията бяха договорени вчера на председателския съвет. Зад тях застанаха ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, а от АБВ все още се колебаят.

Бъчварова съобщи, че ще се опитат да съберат над 180 подписа на народни представители в подкрепа на новите изменения в основния закон и да ги внесат още днес в деловодството на Народното събрание. Законопроектът най-вероятно ще влезе в пленарна зала в началото на септември. Идеята е да не се прекъсва ваканцията, за да може да се осигурят нужните гласове по време на гласуването.

„Важното е, че ГЕРБ са първите. Имаме много висока бройка. При всички случаи подписите ще бъде над 160, дано съберем над 180“, каза Румяна Бъчварова и допълни, че това е изключителна политическа победа на този парламент.

Попитана как си обяснява „единият глас“ на АБВ, Бъчварова каза, че партията на Георги Първанов има своите съображение по някои от детайлите.

„Това е политически знак. Разчитам, че повече от тях ще се решат в крайна сметка да подкрепят“, посочи вицепремиерът.

По думите ѝ реформаторите все още събират подписите, като отбеляза, че и те имали своите съображения и аргументи.

„Имат право на това. Надявам се много скоро да стане ясно какво е решението им. Там се колебаният, а ние сме абсолютно категорично убедени“, категорична бе Бъчварова и допълни, че основата на тази подкрепа е от групата на ГЕРБ.

Румяна Бъчварова не е проверила дали всички депутати на ДПС са се подписали, но им благодари за коснтруктивна позиция.

„Те показаха, че тогава, когато става въпрос за национално отговорно решение, могат и като опозиция да го подкрепят. Това е добре е и за политическия климат и за политическия живот у нас“, убедена е тя.

„Решение за промяна в конституцията на практиката отваря пътя към промяна на съдебната система“, поясни вицепремиерът.

По думите ѝ ще се наложи да има още много работа. Много законопроекти, свързани с процесуални закони, които са свързани с реформата на правителството още не са гласувани.

Бъчварова посочи, интересът на Европа към това дали у нас ще има съдебна реформа бил изключителен. Това било единственото условие да се получи пълното доверие към страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама