Заснеха с дрон Голямата базилика в Плиска

11:24, 24 юли 15 / Култура 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голямата базилика в Плиска бе заснета с дрон. От Националния исторически музей разпространиха три от панорамните снимки.

В изпълнение на програмата за реставрация, вчера е завършило заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти, информираха от НИМ.

Днес при разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика пък са се появили първите капки от чудотворната вода. Местен бизнесмен е осигурил помпа за изпомпването й, за да може кладенецът да бъде разчистен напълно.

Тъй като премиерът Бойко Борисов на 10 август ще бъде в региона, за да открие пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус” и ще посети и Голямата базилика, археолозите се надяват, че вече ще има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех премиера.

Междувременно продължава кампанията за набиране на средства за реставрацията на Голямата Базилика, организирана от Националния исторически музей. С писмо до Божидар Димитров, изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на свое заседание управителният съвет е решил най-мощната организация на индустриалците в България да подкрепи финансово реставрацията на българския Партенон. Подобни намерения има и Камарата на строителите.

Възраждането на идеята за реставрация на знаковите исторически обекти бе възродена през пролетта на тази година. Успоредно с това бяха създадени местни Инициативни комитети за набиране на средства.

През май Министерски съвет одобри отпускането на 500 хил. лв. за довършване на проучванията на Голямата базилика в Плиска, а при разкопките на Свещения кладенец в храма археолозите откриха символичния гроб на Св. Боян Енравота – първият български мъченик за християнската вяра и син на кан Омуртаг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама