НАСА откри планета, „братовчед“ на Земята

11:52, 24 юли 15 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Космическият телескоп на НАСА „Кеплер“ е открил планета, много подобна на Земята, съобщи американската космическа агенция. 

Планетата Kepler 452b, наречена Земя 2.0, е малко по-голяма, малко по-топла и може би има течаща вода на повърхността си. Намира се на 1400 светлинни години от Земята, в нашата галактика – Млечния път – и е най-подобна на нашата планета от всички, открити досега. 

„Обявяваме откриването на екзопланета, която е много подобна на Земята, това е Земя 2.0“, каза Джон Грънсфийлд, служител на дирекцията „Научни мисии“ в НАСА. 

Учените допускат, че е възможно на повърхността й да има течаща вода и активни вулкани.  По думите му дължината на годината на Земя 2.0 е почти същата като тук – 385 земни дни, размерът на планетата също е много подобен, а гравитацията е двойно по-голяма. 

Това, обаче, не означава, че не може да поддържа живот като на Земята. Според Джон Дженкинс, анализатор на данните, събрани от телескопа „Кеплер“, човечеството би могло да се адаптира към гравитацията и поколенията ще стават по-набити и ниски. 

Звездата, около която обикаля Земя 2.0, е малко по-голяма от Слънцето, и планетата е по-топла и по-светла от Земята. Това означава, че там може да има растения. Фотосинтезата от евентуалните растения, пък означава, че е възможно атмосферата на Земя 2.0 да става за дишане от хората. „Би било почти като у дома“, казва Дженкинс. 

Подробното проучване на Земя 2.0 предстои, но засега ще бъде от разстояние, тъй като човечеството не може да стигне до нея. Изчисленията показват, че ако космическият кораб с астронавти тръгне към Земя 2.0 със скорост от 61 470 км/ч (скоростта, с която космическият апарат „Нови Хоризонти“ – най-бързият космически апарат досега – стигна наскоро до Плутон), ще пътува 25.8 млн. години. 

Първите примитивни хора са се появили на Земята преди 2.5 млн. години.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама