Селскостопански машини блокираха бензиностанция в Айтос (снимки)

12:00, 24 юли 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 25 селскостопански машини окупираха бензиностанция „Лукойл” на входа на Айтос точно в 09:00 часа тази сутрин. С този акт земеделският сектор демонстрира как ще изглежда зареждането на техника всеки ден след 31 август. Причината за недоволството, на един от най-успешно развиващите се отрасли в страната, е налагането на нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства.

„Вие виждате сами какво неудобство създават селскостопанските машини, когато трябва да зареждат на бензиностанции. Ние искаме да покажем именно това. Досега ние си зареждахме техниката на ведомствените си бензиностанции. Получаваме си горивото от завода, декларираме го. Сега в момента Министерството иска да ни сложи нивомери, да ни върже с НАП. Не намираме обаче смисъл в това, защото всяко едно подобно устройство струва от порядъка на 10-15 хил.лева и отделно по 100 лева на абонамент, което е непосилно за обикновения зърнопроизводител”, коментира пред Topnovini.bg председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Иван Киров.

Киров и останалите производители от бранша са категорични, че никой от тях не може да си позволи да зарежда с контрабандно, некачествено гориво, тъй като машините са много скъпи. Само сменянето на една помпа или дюза струва на собствениците от порядъка на 4000 - 5000 лева.

„Просто искат да ни рекетират, да плащаме едни пари, които за нас не са никак излишни. Ние се стремим да бъдем конкурентноспособни на международните пазари, а правителството само ни обременява”, сподели Валентин Георгиев, който от 2005 година обработва около 2000 дка земеделски площи в землището на село Карагеоргиево.

„Защо хотелиерите нямат нивомери, а пък ние да имаме, каква е разликата между тях и нас”, гневно коментира друг производител от региона. Не може така да се подиграват с нас. Всеки знае, че гледам 3000 дка земя и за тази площ ми се полагат по 27 тона нафта. Някой обаче или има нужда да продава нивомери, или иска ние да не купуваме малко по-евтино гориво. Това е мазохизъм, болни мозъци”, настръхна друг от протестиращите днес.

Според зърнопроизводителите с тази Наредба се измества акцентът върху важни проблеми, като този с акциза например. Казват, че миналата година по това време държавата вече им била върнала акциза, а сега още се бави незнайно докога.

Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания на Наредба H-18. Според тях поставянето на нивомерни и фискикални устройства към Националната агенция по приходите (НАП) е лобистко и по този начин не може да бъде преборена контрабандата на гориво.

„Според нас и всеки един нормален човек контрабандата се бори на „входа” на държавата. Нека още на границата да се залавят цистерните и кораби с нелегално гориво, а не да се борят с крайния потребител”, допълни Киров.

По думите на зърнопроизводителите не всички бензиностанции са пригодени за тежкотоварна техника. Така че и това е сериозен проблем. „Сега ще видите комбайната като спре резервоарът ѝ е чак горе. Трябва да има много дълъг шланг , който да може да зареди”.

Въпреки протеста земеделската общност е категорична, че подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и предлага, ако някой техен колега злоупотребява да понесе солени санкции, които да започват от 100 хил. лева, затвор или конфискация на имуществото. Те вече са изпратили протестна декларация до всички отговорни институции, в която са посочили тези предложения.

Ако исканията им не бъдат чути недоволните се заканиха следващият път да не правят демонстрации на бензиностанции, а направо да блокират възлови пътни артерии в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама