България и Турция получават по 25 млн. евро за туризъм и околна среда

12:06, 24 юли 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Турция ще получат 25 млн. евро от Европейския съюз за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм. Това предвижда новата програма за трансгранично сътрудничество между двете страни, съобщиха от представителството на Европейската комисия.

Финансиране е предвидено и за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони, за да не бъдат напускани от младите и образовани хора.

„Близо 50-те милиона лева от Европейския съюз ще подобрят сътрудничеството с нашите съседи в сферата на устойчивия туризъм, опазването на околната среда и културата. Особено е важно да работим заедно, за да пазим природните си богатства и да успяваме да действаме бързо в случай на природни бедствия. За България това е нова възможност за инвестиции и създаване на работни места в пограничните райони на страната“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Трансграничната програма България – Турция покрива 3 гранични региона в България и 2 турски провинции. Тя е на стойност почти 30 милиона евро, като над 25 милиона евро се осигуряват от ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ. Областните градове Бургас, Ямбол и Хасково са трите региона в страната ни, които ще получат пари.

Сред очакваните резултати от подпомагането превенция и ограничаване на последствията от природните бедствия и катастрофи, свързани с човешката дейност, в граничните райони чрез повишаване на капацитета и подготовката за ранно предупреждение и бърза реакция; почистване и презалесяване на речните брегове; създаване на трансгранични планове за териториално управление; повишаване на информираността и подготовката на населението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама