Зареждащи демонстративно земеделци блокираха международният път за Румъния

13:04, 24 юли 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колона от над 2 километра със земеделска техника, която се включи в демонстративното зареждане на бензиностанции в района на Генерал Тошево, блокира международния път за Румъния. Над 50 селскостопански машини - трактори, комбайни, сеялки се отправиха в колона, за да зареждат на бензиностанция. Само за минути зад тях се образува опашка от ТИР-ове, чиито шофьори недоволстваха, че изостават с графиците. Шофьор от Молдова, който пътуваше към Турция, за да товари сапун, се притесняваше, че ще бъде глобен за закъснението и попита защо още на румънска страна не е написано "България е затворена днес".

Зърнопроизводители от Добричка област се включиха в националната демонстрация на зареждане на земеделската техника по бензиностанции в страната. Зареждане на машините на бензиностанциите  е репетиция, за това, което следва от 1 септември и ще бъде ежедневие, посочиха от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Те зареждаха на няколко места в областта – на бензиностанции по пътя от Добрич към Варна, в района на Генерал Тошево по пътя за Кардам и на околовръстното на Балчик. С това те протестираха срещу промените в Наредба №18, според които земеделските производители са задължени да монтират нивомерни устройства на ведомствените цистерни за зареждане на селскостопански машини.

Орлин Панев изчисли, че за да монтира нивомерни устройства за машините, с които обработва около 3000 декара, трябва да направи инвестиция от 15 000 лева, чиято възвращаемост е практически невъзможна. „Тъй като аз никога не съм се занимавал с контрабанда и нямам намерение да го правя, монтирането при мен на тази система по никакъв начин няма да повлияе на контрабандата с горива“, заяви Панев.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, който обработва земя в Крушарско, коментира, че исканията на земеделските стопани срещу изискванията на Наредба №18 е държавата да не ги товари с излишни разходи. Той подчерта, че те отчитат горивото, което зареждат и го декларират пред НАП. Нямат интерес да купуват контрабандно гориво, защото чрез ваучерна система получават намален акциз на горивото. Освен това, закупената през последните години по европейски програми техника, е с много високи изисквания спрямо горивата и фермерите не могат да си позволят да купуват горива без сертификат.

Мирослав Димов, който обработва 1100 дка в землището на Генерал Колева обясни, че, ако зарежда на бензиностанция, това допълнително ще ми донесе разходи, защото за да придвижи техниката си, трябва да плаща такса на АПИ. Той не вижда как ще може да работи, тъй като в събота и неделя е забранено движението на тежкотоварна техника по републиканска мрежа. Боян Стоянов пък обясни, че преди е зареждал на бензиностанция в Кардам, но горивото й стигало само за два комбайна, което не му позволява да ожъне.

Зърнопроизводителите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, те са готови да предприемат и по-крайни мерки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама