Плевнелиев: Нямаме амбиции да сме коридор и някакви тръби да минават през България

13:23, 24 юли 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нямаме амбицията да сме коридор. Ако ни е отредена ролята само някакви тръби да минават през нас, ние не сме съгласни. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на втория ден от Годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България

"Ролята ни е да бъдем фактор в гарантирането на диверсификацията на Европа. Не коридор, а фактор. Трябва да си даваме сметка, че България днес е много по-амбициозна. Водим в дебата да бъде изградена Балканска енергийна борса. Задача номер 1 е свързаността. Всеки резултат създава предпоставка за повече инвестиции. Силният глас на България е, че тя иска границите да падат, а не да се местят. България и Румъния са най-напред. Никой друг не е постъпил към такава мащабна либерализация", обясни Плевнелиев.

По думите му, целта е всеки свободно да може да избира своя доставчик на ток и газ.

Президентът допълни, че България е остров на стабилност. По думите му, външната ни политика е активна и има ясни базирани ценности, на които заставаме.

"Минаха трудни периоди, когато се смениха 5 правителства и за 2 години имахме два пъти извънредни избори. Днес се поучихме от уроците. Днес България е остров на стабилност на Балканите. Минахме през трудни времена, но и светът минава през такива. Статистиката на ООН показва, че броят на кризите е рекорден след Втората световна война", допълни Плевнелиев.

Президентът уточни, че България става незаобиколим фактор на Балканите. Той подчерат, че България води в много отношения, като даде пример за украинската криза, в която странат ни излезе с ясна позиция.

Вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят и допълни ,че с оглед на ситуацията в Русия ситуацията в Русия, никой не иска да води ефективна война.

"Същевременно виждаме невиждано противопоставяне между ЕС и Русия. България застана категорично зад наложените санкции. Русия трябва да се върне на масата за преговори, за да бъде Европа стабилна. За съжаление, сме свидетели на местене на граници със сила, окупация на чужда територия, действия за дестабилизиране. Няма как да не се притесняваме. Заставаме зад върховенството на закона. България не е срещу Русия, вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят", заяви Плевнелиев. Президентът коментира и кризата в Гърция.

"Искаме гърците да намерят стабилност и решения. Желаем им доброто. Работим и ги подкрепяме максимално. Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия. Ако вие откажете да се реформирате, Брюксел не ви е виновен. Харесвам думата финансова дисциплина. Не очакваме растеж, който да бъде напомпан с кредити да бъде устойчив. За да растат някои държави, първо трябва да прогресират", допълни Плевнелиев.

Той добави, че приветствам твърдата заявка на правителството за подобрение и реформи. Плевнелиев подчерта, че приветства начина, по който беше формирана коалицията, която е работеща

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама