Земеделци от Разградско се включиха в демонстративно зареждане с гориво

13:30, 24 юли 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Земеделски производители от Разград, Кубрат и Исперих се включиха в демонстративно зареждане с гориво в знак на протест срещу наредба, която ги задължава до 31 август да монтират фискални и нивомерни устройства на трактори и комбайни. Тракторите в Разград зареждаха на бензиностанцията до автогарата. За да не пречат на други превозни средства те зареждаха само 20 литра, шофьорите получаваха и писмено извинение за причиненото неудобство. Разпространена бе и протестна декларация.

Заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите и арендатор в Разград Васил Петров заяви, че това не е протест. „Идеята е да се види какво точно ще се случи, ако по силата на наредбата от 1 септември започнем да зареждаме на бензиностанциите”, обясни той.

Петров отбеляза, че наложените мерки няма да доведат до очаквания ефект - единствените последици ще бъдат финансовите тежести. Според него в изграждането на една нивомерна станция ще трябва да бъдат инвестирани между 15 и 20 000 лева, което е непосилно за фермерите. „Така всеки от нас става донор на няколко човека и си плаща рекет, срещу който рекет ние протестираме”, каза Петров. Според него някой иска да си гарантира, че земеделците ще бъдат донор непрекъснато.

Заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите бе категоричен, че не земеделците са тези, които крадат и търгуват с гориво и, че това може да се установи с елементарна проверка. „Освен това в земеделското министерство има разработени норми, според които при обработката на 1 дка нива се използват около 7,5 литра нафта”, каза още арендаторът. По думите му, ако някой отчете различно количество, значи лъже.

Според Петров лобистките промени в наредбата не са начинът за борба с контрабандата, а допълнително бреме за земеделския сектор. Той отбеляза, че от шест месеца браншовите организации водят диалог с институциите, но по думите му няма никакъв ефект. „От Министерството на земеделието също мълчат”, каза още Петров и добави, че от години наред министърът на земеделието е най-слабият министър. Той отбеляза, че настоящият министър Десислава Танева се опитва да има някаква позиция, но е зависима от финансовия министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама