Напредва работата по Голямата базилика в Пловдив (снимки)

13:45, 24 юли 15 / Култура 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напредва работата на терена на Голямата базилика в Пловдив. Самият кмет Иван Тотев пусна снимки на уникалните мозайки от археологическия обект в сърцето на Града под тепетата, за да може напредъкът на екипа от археолози да стане достояние на повече пловдивчани.

Припомняме, че работата по Голямата базилика стартира в началото на май тази година.

Най-голямата раннохристиянска базилика на Балканския полуостров трябва да бъде реставрирана по идеен проект на фондация "Америка за България", инвестицията е за близо 5 милиона лева. Проектът предвижда изграждане на обект на две нива, където ще бъдат изложени мозайките. Двете нива ще бъдат оформени около вътрешен двор, който ще е покрит и където също ще има мозайки. Покривът пък ще бъде оформен като малък площад и ще е общодостъпен. Предвижда се и изграждане на защитна стена откъм улицата и католическата катедрала. На нея може да има 3D проекция на оригиналната сграда на базиликата.

Мястото, където се намира Голямата базилика, бе силно занемарено през последните години. По времето на кмета Иван Чомаков имотът бе продаден и за да се осъществи сега проектът по ревитализация, Община Пловдив откупи 1500 кв. м за 500 000 лева от собствениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама