Конституционната промяна „Кънев-Местан“ събира 180 депутатски подписа

13:48, 24 юли 15 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 180 народни представители са се подписали под конституционната промяна, договорена от лидерите на ДСБ и ДПС Радан Кънев и Лютви Местан, научи София Topnovini.bg. 

Измененията са били подкрепени от общо шест парламентарни групи, които присъстваха вчера на председателската среща. Това са ГЕРБ (83 народни представители), ДПС (36), Реформаторският блок (23), Патриотичният фронт (18) и БДЦ (14). Парламентарната група на АБВ също ще се включи в инициативата, но все още не е ясно с колко точно подписа.

Четирима от общо петимата независими народни представители също са дали съгласието за промените в основния закон, като само Велизар Енчев се е възпротивил. По-рано днес Димитър Делчев от реформаторите също съобщи, че няма да подкрепи конституционните промени.

В случай, че са се подписали абсолютно всички народни представители, които заявиха подкрепата си за измененията, то текстовете на Лютви Местан и Радан Кънев събират 177 подписа. Към тях трябва да бъдат прибавените и вече обещаните от Георги Първанов „няколко подписа“. В случая са необходими поне 3 такива.

Припомняме, че новият проект предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии.

Съдийската колегия ще е съставена от 13 члена, сред които шестима са избрани от общото събрание на съдиите, петима от Народното събрание, както и от председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Прокурорската колегия пък е съставена от 12 души – петима излъчени от общото събрание на прокурорите, а шестима от Народното събрание, както и главният прокурор.

Членовете на ВСС ще се избират пряко от съдебната власт, а инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще проверява имотите на магистратите и ще следи за конфликт на интереси.

В новия проект се добавя и възможността Висшият адвокатски съвет да има правото да сезира Конституционният съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама