Кирил Жендов: Земеделският бранш е най-големият инвеститор у нас

13:53, 24 юли 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Земеделието е единственият бранш, който всяка година инвестира обратно в българската икономика 2-3 млрд. лева, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.    

Около 2 млрд. лева се плащат като аренда - на държавата, общините и на собствениците на земя. Всеки месец се плащат 20 до 50 млн. лева заплати. Инвестираме и купуваме нова техника, правим нови сгради, складове, разширяваме производството, подчерта Жендов. Според него, земеделският бранш е най-големият инвеститор у нас. Той припомни, че всяка година за около 1,1-1,2 млрд. лева са проектите, които се реализират в земеделието. Въпреки това, на земеделските производители не се гледа, като на хора, които създават бизнес и работни места, а едва ли не, само като консуматори, подчерта Жендов.    

   Ние не искаме повече от това, което можем да получим, но не искаме да се смята, че сме преяли със субсидии и средства, които се дават по европейски програми, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  Затова исканията им по отношение на Наредба №18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, е да не се натоварват земеделските производители с излишни разходи.

„Няма как да ощетяваме хазната, тъй като при закупуването си плащаме акциза, плащаме и ДДС. При земеделските производители е изключено да има контрабандно гориво“, категоричен е Жендов. Той съобщи, че, ако министерствата на финансите и на земеделието не вземат отношение по проблема, на разширено заседание на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се вземе решение как ще продължат протестите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама