Земеделци протестираха в Търговище

14:29, 24 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 40 трактори блокираха днес бензиностанции в Търговище и Попово. Така земеделски производители от региона изразиха недоволството си срещу приетата Наредба от Министерския съвет, която налага инсталирането на нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства в срок до 31 август. Според стопаните това ще ги принуди да правят инвестиции в хиляди левове. По техните разчети купуването на нивомерни и фискални устройства за съдовете за гориво ще струва между 20 и 30 хиляди лева, а ако нямат необходимите средства тежката земеделска техника ще трябва да зарежда гориво на бензиностанциите. 

По време на протеста си земеделците показаха какво ще се случи на първи септември, когато техните машини ще застанат на колонките заедно с останалите автомобили. Днес всеки от тракторите които участва в недоловството сипа по 20 литра горива и това блокира за доста време работата на бензиностанциите.

„Изразяваме остро възмущение и недоумение от липсата на позиция от страна на Министерството на земеделието и храните за разрешаването на проблема”, се казва в разпространена декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От организацията обявиха, че ако наредбата не бъде отменена, ще бъде организиран протест, който ще се изразява в затваряне на пътища и граници. В началото на септември е планирана и среща на земеделските производители от цялата страна в НДК, на която ще бъдат поканени депутатите от парламентарните комисии по земеделие и финанси, като и правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама