Димитър Делчев положи 180-ия подпис под промените в Конституцията

15:01, 24 юли 15 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С подписите на 180 народни представители конституционната промяна, договорена от лидерите на ДСБ и ДПС Радан Кънев и Лютви Местан, бяха внесени в деловодството на Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg. Измененията в основния закон са били подкрепени от Делян Пеевски и Димитър Делчев.

По-рано днес Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок и член на ДБГ, отказа да се подпише под внесените промени в Конституцията. Аргументите на народния представител бяха, че законопроектът е в посоката на съдебна реформа, която е недостатъчно радикална и за него и „представлява отстъпление от това, което обществото очаква“.

Всъщност се оказа, че без него не могат да се съберат необходимите 180 подписа и Делчев се яви в стаичката на парламентарната група на ГЕРБ. След 10 минути излезе заедно с Цецка Цачева, Цветан Цветанов (ГЕРБ), Красимира Ковачка (БДЦ) и Валери Симеонов (ПФ), които внесоха в деловодството дългоочаквания законопроект за промени в Конституцията.

Делчев обясни, че се подписа по настояване на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която е поела ангажимент лично към Бойко Борисов. Димитър Делчев обеща, че все пак ще внесе и свои поправки между първо и второ четене.

„Конституционните промени бяха подкрепени от всички депутати на парламентарни групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС“, съобщи Цветан Цветанов. На въпрос „И Пеевски ли се подписа?“ Цветанов отговори „Всички от ДПС“.

Тринайсет депутати от БДЦ също са се подписали под текстовете, като само един не е успял, защото е в чужбина. Партията на Георги Първанов АБВ е дала съгласието си чрез подписите на трима свои народни представители.

През следващата седмица ще бъдат внесени в пленарна зала, дебатирани и приети, две решения за изменение на решението за избор на временната комисия, която да разгледа новия законопроект и процедурните правила за изменения на Конституцията.

„Обнадеждена съм, че това конституционното мнозинство, което съдържа броя на подписите, ще даде възможност в едни по-кратки срокове да финализираме промяната ѝ“, обясни председателят на парламента Цецка Цачева.

По думите на Цачева комисията най-рано може да заседава на 24 август. В пленарна зала щяло да се състои първото четене на закона едва в началото на септември.

„Няма да има извънредно заседание на Народното събрание, а дали ще има такова на комисията, зависи от председателя ѝ“, обясни Цачева.

Припомняме, че новият проект предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии.

Съдийската колегия ще е съставена от 13 членове, сред които шестима са избрани от общото събрание на съдиите, петима – от Народното събрание, както и от председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Прокурорската колегия пък е съставена от 12 души – петима излъчени от общото събрание на прокурорите, шестима – от Народното събрание, както и главният прокурор.

Членовете на ВСС ще се избират пряко от съдебната власт, а инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще проверява имотите на магистратите, ще следи за конфликт на интереси.

В новия проект се добавя и възможността Висшият адвокатски съвет да има правото да сезира Конституционният съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама