ДСБ съгласни на единна регистрация на Реформаторския блок (обновена)

15:05, 24 юли 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Демократи за силна България" (ДСБ) ще подкрепи явяването на Реформаторския блок на предстоящите местни избори с единна регистрация в ЦИК. Това стана ясно от думите на председателя на формацията и съпредседател на коалицията Радан Кънев по време на заседания на Националния изборен щаб на "тъмносините".

Единствено ДСБ имаше резерви относно единното явяване, като партийците клоняха към даването на по-голяма свобода на местните организации за коалиции по места. Кънев посочи, че единното явяване би помогнало за единството на Блока, но стъпките към същинско единство са далеч по-важни от регистрацията в ЦИК. Според него партиите в коалицията трябва да убедят своите избиратели, че коалицията няма да се разцепи, каквито съмнения витаят непрекъснато от създаването му досега.

По думите му, Реформаторите трябва да се обединят около най-силните си кандидати в общините - без оглед от коя партия са. "Блокът няма понтециал просто заради единството си да постигне знакови политически победи. Трябват ни личности, които да увеличат влиянието на коалицията със собствения си вот, трябват ни партньорства извън рамките на коалицията и ни трябва ясно подчинение на здравия разум", каза Кънев под бурните аплодисменти на партийците.

"Нямайте съмнение, че съм зад единството на Блока, за много по-голямо единство от някакви си единна регистрация, но не трябва да има съмнения кои са моите кандидати. В София това е Вили Лилков и това ще остане така независимо от всичко. Във Варна това е независимият Чавдар Трифонов, в Плевен е Георг Спартански, в Добрич Йордан Йирданов, във Видин Момчил Станков", изреди той. И посочи, че сред тези хора има членове на ДСБ, СДС, ДБГ, БЗНС и независими.

Съпредседателят на Реформаторския блок заяви още, че през последните месеци неколкократно е даван лошия пример как хлабавата коалиция не успява да изпълни своите задачи. "Без здрав политически гръб в парламента, министрите ни падат жертва на вездесъщата българска корумпирана бюрокация", каза Кънев.

Според Кънев на Реформаторите е нужен такъв резултат на местните избори, който да промени властта в достатъчен брой общини в страната. И призова за работа за стабилни властови коалиции по места след вота, но без участието на "търговски партии".

Той предупреди още, че местните избори не са национални и който брои гласовете от тях, за да преконфигурира властта на национално ниво, греши и "изършва престъпление срещу стабилността на страната". "Бойко Борисов го разбира, но не съм сигурен дали мнозинството под него го разбират това", каза още Кънев.

Той допълни още, че Блокът "не излиза за героична победа". "Местните избори се решават от пари, здрави структури и присъствие в администрацията, а ние нямаме нито едно от трите", каза Кънев.

И призова партийците да се борят срещу порочния кръг "пари-власт" и харченето на огромни количества публични средства за маловажни проекти точно преди изборите. В своя доклад той посочи, че без Реформаторския блок управлението на България не би било възможно. "Това, което направихме вчера със съдебната реформа и с всички трудности, болки на реакциите и разочарования, бе един изключителен политически успех, защото той доведе до правилния резултат", каза още лидерът на ДСБ. И продължи: "Вчера България направи най-голямата си крачка от падането на визите през 2001 г. и започна да излиза от 15-годишния политически застой. Без министър Христо Иванов и без Реформаторския блок подобна крачка не може да бъде направена, нямаше да бъде направена и занапред няма да бъде направена", заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама