"Българската левица" иска оставката на кмета на Русе Пламен Стоилов

15:34, 24 юли 15 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес лидерът на партия "Българската левица" Мариян Димитров заяви, че настояват за оставката на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Формален повод за това сключен договор с интернет сайт, който е трябвало "да популяризира доброто име на Община Русе". Договорът е на стойност 3600, със срок от една година, и е бил сключен без предварителни проучвания, конкурси, или последващ контрол, твърди Димитров.

Той коментира, че сайтът е регистриран от гражданско сдружение, формирано от отцепник от протестните движения, нашумяли в града през 2013 и 2014 г. Това е станало само два месеца преди датата на сключване на договора. До Община Русе са били отправени няколко запитвания кой и как точно е избрал този сайт за подобна дейност, и дали са проучвани други, по-популярни местни сайтове. Нямало е и яснота по въпроса как точно е определена стойността на "услугата", и защо не е предложена по-ниска цена. 

Тъй като Димитров не е получил конкретен отговор на въпросите си, той подозира, че всичко това е направено с цел да се разбие групата на протестиращите. Той изрази съжаление от факта, че дори политическата опозиция на Стоилов не е обърнала внимание на тази нередност, и никоя друга партия не е поискала оставката на кмета. Димитров даде пример с Германия, където президентът Кристиян Вулф е подал оставка заради злоупотреби с едва 700 евро през 2012 г., а в същото време в малка община като Русе се е злоупотребило  директно с над 1800 евро без никакъв отзвук. 

Мариян Димитров не пропусна да критикува и поведението на кмета около новооткритата "Булстрад Арена", тъй като се е ангажирал твърде много с начинание, което е 51% частна собственост. Той дори заподозря, че е възможно Стоилов да се опитва да си осигури допълнително финансиране за предстоящата предизборна кампания.

Що се отнася до наближаващите избори, от "Българската левица" най-вероятно ще се явят в коалиция в Русе. В момента се работи по създаването на тази коалиция, като едната сигурна организация в нея ще бъде движение "Бъдеще за Русе". Водят се преговори с други леви и центристки партии, като в последствие ще бъде излъчен и кандидат за кмет. Димитров коментира, че се надява да се оформи солиден "анти-ГЕРБ фронт", който партията му би подкрепила на евентуален балотаж. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама