„Юбер“ категорично е незаконен, обяви транспортният министър

16:34, 24 юли 15 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дейността на компанията "Юбер" България е категорично незаконна към този момент. Това съобщи от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предаде репортер на София Topnovini.bg. Изказването на Московски е в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев.

Московски обясни, че “Юбер“ предлага услуга, близка до таксиметровата и различията с класическия таксиметров превоз са минимални - поръчване през специална платформа с помощта на смартфон и плащане само с карта.

„Законодателството поставя редица изисквания към такситата и техните водачи, а работещите за "Юбер" не подлежат на никакъв контрол от страна на държавата по отношение изправността на автомобилите и подготовката на шофьорите“, поясни Московски.

Министърът призова Бинев да внесе поправки в закона, които да позволяват работата на компании за споделен превоз.

Московски посочи, че през миналата година държавните органи са проверили над 47 000 таксита, като са съставени повече от 2500 акта. Както е известно, с мотив, че "Юбер" работи незаконно, Комисията за защита на конкуренцията вече глоби двете фирми, предлагащи услугата у нас, с общо 200 000 лева.

Транспортният министър съобщи също, че до края на годината хартиените носители за изпитите за придобиване на свидетелство за управление на МПС ще отпаднат. Теоретичният изпит за придобиване на правоспособност електронно ще полагат всички кандидат от 1 януари 2016 година. Осигурена е техническата възможност до месец септември всички изпити да се провеждат на таблети. Това значи, че хартиеният носител ще отпадне до края на тази година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама