Наградиха прокурор Колицова за делото срещу бивш обл. управител за замяната на резиденция "Липник"

16:56, 24 юли 15 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кремена Колицова получи днес грамота за отлично изпълнение на служебните задължения като наблюдаващ прокурор по конкретно наказателно производство, приключило с осъдителна присъда.

Наградата от името на Главния прокурор Сотир Цацаров й бе връчена от Апелативния прокурор Огнян Басарболиев.

Той уточни, че се касае за делото за замяната на т. нар. Дом за гости 1 и 3 в Лесопарк "Липник" с апартаменти в центъра на Русе.

"Независимо от разследването, проведено от други органи, лично прокурор Колицова е разпитала 39 свидетели, 3 от които пред съдия от Окръжен съд Русе. Голяма част от тези разпити са проведени в София. Изискани са множество документи от Областна администрация, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Сметна палата и др. Лично прокурорът е назначил 4 експертизи. С постановление от 02.12.2011 г. лично от нея са привлечени като обвиняеми Мария Димова и общо 5 лица служители в Областна администрация, както и едно лице - лицензиран оценител", отчете Басарболиев.

Той припомни, че първоначално Окръжен съд - Русе, а след това и Апелативен съд - Велико Търново оправдават всички подсъдими. ВКС обаче върна делото на Апелативен съд.

В края Мария Димов е осъдена, че в качеството си на областен управител е сключила съзнателно неизгодна сделка - договор за замяна на бившата резиденция с апартаментите в комплекс "Дунав" в центъра на Русе, както и за длъжностно присвояване от нея на вещи. Осъден е и оценителят, както и 5 души от тогавашния екип на Димова в Областна администрация - Русе.

Басарболиев не пропусна да напомни, че в началото на обвинението Димова е била действащ областен управител, което е допринесло за удостояването й с тази награда.

Колицова от своя страна изказа своята благодарност за смелостта и честността на тогавашните журналистки от в-к "Утро" Габриела Стефанова и Ирина Матева, тъй като делото е образувано след техни публикации.

Тя благодари още на Басарболиев и тогавашния директор на ОД на МВР в Русе Светослав Първанов, които са я подкрепяли и са съдействали за разследването ѝ.

"Пожелавам на всички колеги да имат повече смелост и повече търпение, да разследват подобни дела срещу подобни обвиняеми. Не знам в България дали има друга осъдителна присъда срещу областен управител, но в Румъния има постановени 25 осъдителни присъди срещу областни управители", каза още прокурор Колицова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама