Създават Център за почасови социални услуги в Шумен

17:00, 24 юли 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се създаде Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда предлага кметът на Шумен Красимир Костов в докладна записка до Общинския съвет.

Средства за този проект ще се търсят от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” става ясно от докладната записка.

В документа е посочено, че за дейността на Центъра са предвидени три помещения в бившия битов комбинат, с обща площ 52 кв.м. Там ще се изградят кабинет “Управител и социален работник”, кабинет “Психолог”, кабинет “Медицинска сестра и рехабилитатор”.

В помещенията ще бъде извършен текущ ремонт на общински помещения и да бъде закупено обзавеждане и оборудване, с цел осигуряване на условия за предоставяне на интегрирани услуги на достъпно място за потребителите.

Предвижда се да се ремонтират стените и тавана, да се подмени дограмата и подовите настилки в помещенията, както и ел. инсталацията.

Експертът в дирекция „Европроекти” в Общината Данаил Данчев заяви, че цялата стойност на проекта е 500 хил. лв., като средствата ще бъдат осигурени от европрограмата, по която ще се кандидатства. Самият ремонт пък ще бъде на стойност 9,6 хил. лв., Данчев обясни, че 1 година след приключване на дейностите по проекта Община Шумен ще осигури поддържане на услуги за социално включване за срок от още 6 месеца, съгласно изискванията на схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Тогава създаденият Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда ще продължи да съществува в структурата на общинската дейност “Домашен социален патронаж”.

“По този начин дейностите на Социалния патронаж ще се обогатят с предлагането на по-широка гама от социални услуги, а не само предлагане на храна”, каза Данаил Данчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама