Амбициозен проект превръща старата порутена митница на Поморие в изящна художествена галерия

17:10, 24 юли 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старата и порутена сграда на някогашната митница в Поморие, която се намира в центъра на града, ще бъде напълно възстановена и ще се превърне в модерна градска галерия. Това ще се случи по проект „Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство“, Договор за БФП №, 24-10-М3-15/23.04.2015г., финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП)  2009-2014 г., програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността“.

„Този проект, който Общината спечели, за нас е особено скъп и важен, защото е свързан с духовността на града. Поморие заслужава такава галерия, заради духа, който притежава и аз се радвам, че нашите  художници най-после ще имат свой дом – място, където да излагат картините си, да организират изложби, пленери и други културни събития, да творят.“, каза на пресконференция днес кметът на Поморие Иван Алексиев.

Порутената двуетажна сграда, която е паметник на културата, ще бъде изцяло реставрирана, като фасадата й ще бъде запазена напълно. „Проектът, който предвижда обособяване на две многофункционални зали, ново стълбище и асансьор, беше класиран на първо място сред близо 70 други проектни предложения от цялата страна”, сподели ръководителят и началник на отдел „Управление на проекти” в Община Поморие Георги Петков.  

Съществуващият фонд от движимо и нематериално културно наследство ще бъде дигитализиран като ново съдържание в Интернет  и така ще стане достъпен от всяка точка на земята. С европейски средства ще бъде закупена и необходимата техника - сървър, три сензорни електронно-информационни табла, 3D скенер с преносима графична станция за управление на процеса на дигитализация, софтуер и два мултимедийни прожектора.

В  момента текат процедурите за избор на изпълнители, а същинските строителни работи ще започнат през есента. Крайният срок за изпълнение на проекта е 30 април 2016 година, което означава че в началото на следващия туристически сезон всички жители и гости на града вече ще имат възможност да посетят новата галерия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама